Djuvec

 


Ris mättar många munnar runt om i världen. Och det finns oändligt många olika varianter på sätt att tillaga riset. Här är Djuvec, ett ugnsbakat ris från Balkan, hämtat ur kokboken Zeinas Green Kitchen. Det är mastigt och mustigt och kan säkert fungera som vegetarisk ensamrätt likt en risotto. Men vi åt det som tillbehör till grillad karré och det var väldigt gott tillsammans. 

Det är lite pyssligt att hacka, steka och koka i omgångar, men absolut värt det. Rätten tar ca 60 minuter från att du börjar hacka tills du kan servera så sätt igång i tid. Jag gjorde annat samtidigt och blandade ihop när man skulle lägga i tomat och när man skulle lägga i potatis och det blev jättebra. Potatis i ugn tar alltid längre tid än man tror så jag tjongade ner den redan till första kokningen för att den skulle bli ordentligt tillagad.  Här nedan skriver jag som jag gjorde.

Man kan använda långkornigt eller rundkornigt ris. Jag använde rundkornigt.

Djuvec

6 portioner

Ingredienser
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
4 fasta potatisar
3 tomater
1 spetspaprika
1 grön paprika
1 medelstor zucchini
1 liten aubergine
olja till stekning
1 msk Vegeta eller 1 grönsaksbuljongtärning
3 msk tomatpuré
2 tsk paprikapulver
2 tsk salt
2 krm svartpeppar
8 dl kokhett vatten
½ dl hackad färsk persilja
3 dl risotto- eller långkornigt ris

Gör så här
Skär alla grönsakerna i ca 2 cm stora bitar. Finhacka vitlöken. Lägg auberginen i en skål för sig med lite salt och låt laka ur. Lägg potatis och tomater var för sig.

Sött ugnen på 200 grader C.

Hetta upp olja i en gryta och fräs löken glansig. Låt vitlöken följa med på slutet. Den ska inte bli brun, då kan den bli besk. Krama ur och häll av auberginen och häll ner den i grytan tillsammans med paprika och zucchini. Stek 5-8 minuter på medelhög värme. Vänd ner tomatpuré, vegeta, paprikapulver, salt och peppar och stek i några minuter till. 

Tillsätt potatis och häll över det heta vattnet. Låt koka 15 minuter.

Rör ner tomater, persilja (spara lite till garnering) och ris i grytan och låt koka ytterligare 10 minuter.

Häll över risblandningen i en djup ugnsfast form (riset kommer att utvidga sig lite till så se till att det finns plats), eller låt den vara kvar i grytan om grytan tål ugnen. Täck formen/grytan med aluminiumfolie eller lock och låt gå i ugnen i 15 minuter. Ta av locket och tillaga i ytterligare 10 minuter tills ris och grönsaker mjuknat ordentligt. 

Rör om, strö över den sparade persiljan och servera.









Kommentarer

Populära inlägg