Sötpotatismos med limesalsa


Piffat sötpotatismos signerat Ottolenghi är ett enkelt och gott tillbehör. Får du bara in sötpotatisen i ugnen så svänger du ihop detta i ett nafs. Limesalsan lyfter smakerna.

Vi åt till grillad kyckling, men jag tänker att detta funkar till det mesta som är grillat. 

Sötpotatismos med limesalsa

4 portioner

1 kg sötpotatis, med skal, delade på längden
60 ml olivolja
5 g basilikablad, finhackade
5 g korianderblad, finhackade
½ vitlöksklyfta, pressad
2 limefrukter för 2 tsk zest och 1 msk saft
salt och nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader C, gärna varmluft. Smaksätt sötpotatisen med 1 msk olja och 1 krm salt. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, snittsidan nedåt. Ugnsrosta i 35-40 minuter tills sötpotatisen är riktigt mjuk.

Gör salsan medan sötpotatisen är i ugnen. Häll de 3 msk olja som är kvar i en liten skål, tillsätt de andra ingredienserna och rör ihop med en ordentlig nypa salt.

Skala sötpotatisen när den svalnat något och du kan hantera den. Skalet ska lossna enkelt, men du kan också gröpa ur innehållet med en sked. Mosa sötpotatisen med en nypa salt och svartpeppar och kanske en smula olivolja.

Lägg upp moset på ett fat, gör gropar i ytan och skeda över salsan.

Servera varmt.




Kommentarer

Populära inlägg