Marockansk kyckling med ugnsbakade rotfrukter och yoghurtdressing


Kycklingrecept kan man inte få för många av. Och det är smidigt med recept där man lägger allt i en form och skjutsar in det hela i ugnen. Detta är ett sådant recept med smarriga smaker. Jag gjorde det mjölkfritt med Oatlys yoghurt. Kycklingbitarna ska ligga i marinad en stund, så börja i tid.

Receptet hittade jag i ELLE Mat & Vin

Marockansk kyckling med ugnsbakade rotfrukter och yoghurtdressing

4 portioner

4 hela kycklinglår
2 msk naturell yoghurt
1 msk harissa
2 tsk honung
2 tsk salt

Ugnsbakade rotfrukter
1 kg blandade rotfrukter; gulbetor, palsternackor, sötpotatis med mera.
2 msk olivolja
1 tsk stött spiskummin
1 tsk stött koriander
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk salt
1 handfull dadlar
150 g fetaost
75 g valnötter

Yoghurtdressing
2 dl naturell yoghurt
2 msk olivolja
2 msk citronsaft
salt och nymald svartpeppar

Till servering
½ granatäpple
1 handfull färsk mynta

Gör så här
Lägg kycklinglåren i ett djupt fat. Rör ihop yoghurt, harissa, olja, honung och salt i en skål och häll över kycklinglåren. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp. Marinera i minst två timmar, gärna över natten. 

Värm ugnen till 220 grader C. Skala rotfrukterna och skär i grova bitar. Lägg på ett stort ugnsfast fat eller plåt med höga kanter. Droppa olja över och krydda med spiskummin, koriander, paprika och salt.Blanda runt och stek i ugnen i 15 minuter. Ta ut formen och fördela kycklingen över rotsakerna och ställ in i ugnen. Originalreceptet säger 25 minuter, men jag fick låta det gå 35 minuter. 

Ta ut fatet från ugnen. Kärna ur dadlarna och skär i bitar. Strö dadlar, smulad fetaost och valnötter över kycklingen. Blanda runt och låt gå i ugnen i ytterligare några minuter. Kolla helst med en termometer så att kycklingköttet är uppe i 70 grader. 

Rör ihop ingredienserna till yoghurtdressingen i en liten skål. Dela granatäpplet och banka ur kärnorna. Garnera rätten med granatäppelkärnor och myntablad och servera med yoghurtdressingen.

Mina kommentarer: Jag använde Oatly Turkisk yoghurt, ersatte valnötterna med rostade solroskärnor och serverade vegansk fetaost till allergikern. 




Kommentarer

Populära inlägg