Snabb daal och varm tomatsallad


Vi har börjat äta mer vegetariskt, och här är en läcker meny. Smakkombon mellan den kryddiga linsgrytan/soppan och de syrliga tomaterna är en riktig höjdare. Köpta naan är ett sorgligt kapitel, men funkar när det ska gå snabbt och lätt. Annars är det ju godare med hembakat såklart. Du får själv bestämma ambitionsnivån där.

Detta är också ett recept ur Jamie Olivers "Middag på 15 minuter". (I det här receptet är en del korrekturfel i boken, så jag har gjort en tolkning) Som vanligt tar det lite längre tid än så,men är så värt det. Det här är en smakexplosion. Och man kan nästan inte sluta äta så gott det är. Så ut i köket med dig och prova!

Grym Daal-curry, varm tomatsallad och naan

4 portioner

Daal
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 cm färsk ingefära
1-2 färska röda chilifrukter
1 röd paprika
1 knippa färsk koriander
rapsolja
1 näve färska curryblad
1 tsk gurkmeja
1 tsk bockhornsklöverfrö
2 tsk senapsfrö
300 g torkade röda linser
1 burk (400 g) kokosmjölk
7 dl vatten
200 g babyspenat

Varm tomatsallad
500 g körsbärstomater
1 ekologisk citron
1 tsk chilipulver
1 vitlöksklyfta

Till servering
2 naanbröd
naturell yoghurt

Ingredienser framme. Vattenkokaren klar. Ugnen på 125 grader. Matberedare redo med standardkniven. Gryta med lock, hög värme. Stekpanna, låg värme.

Redo? Då kör vi.

Skala och dela löken, lägg tillsammans med vitlök, ingefära, chili, urkärnad paprika, korianderstjälkar och en nypa salt och peppar i matberedaren. Kör till allt är finfördelat.

Häll 1 msk olja i en gryta tillsammans med curryblad, gurkmeja, bockhornsklöverfrö och hälften av senapsfröna. Rör om ordentligt. Tillsätt de mixade grönsakerna och stek några minuter innan du tillsätter linserna, vattnet och kokosmjölken. Koka under lock och rör om med jämna mellanrum.

Värm naanbröden i ugnen. Halvera körsbärstomaterna och finhacka halva citronen (även skalet). Blanda 1 msk olja, chilipulvret, hackad citron och de återstående senapsfröna i stekpannan. Pressa i den oskalade vitlöksklyftan, pressa över citronsaften från den återstående citronhalvan, tillsätt tomaterna och rör om. Stek i en halv minut och smaka av.

Vänd ner spenaten  i daal-soppan, ta ut naanbröden ur ugnen och ställ fram allt på bordet tillsammans med en skål yoghurt. Avsluta med att strö korianderblad över anrättningen och servera.

Mina kommentarer: Curryblad har jag inte fått fatt i, jag får beställa på nätet. De smakar tydligen inte curry, men vi tjongade i lite vanlig svensk curry istället. Bockhornsklöverfrö finns i välsorterade matbutiker, men också att beställa på nätet. På bilden i Jamieboken ser det här mer ut som en ganska torr gryta, men när man häller ner de 7 dl vatten som står i receptet (men inte ingredienslistan?!?) blir detta mer som en soppa. Så jag vet egentligen inte hur tjock daalen ska vara. Vi åt den som en tjock soppa typ. Och det var väldans gott. 

Kommentarer

  1. För mig är daal betydligt tjockare än soppa, så jag tycker det låter som att allt vattnet är fel :-) Synd att min dotter är så emot allt som har linser/bönor i sig, för jag blir väldigt sugen på att prova.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg