Saffranspasta med kryddsmör



Om du är ute efter smalmat så kan du sluta läsa redan nu. Det här är kaloririkt så det förslår - men ååå så gott! Receptet är ur Ottolenghis bok Plenty som bara innehåller vegetariska recept. Och det är en guldgruva om man vill testa nya smakkombinationer.  Jag har lagt ut flera recept här på bloggen tidigare, bland annat favoriten Tomatsallad med granatäpple

I det här receptet ska du göra din egen pasta, men jag fuskade. Jag köpte färdig färsk pasta istället och la saffranet i kryddsmöret. Det funkade finfint. Och jag... eh... tyckte det var en hel förmögenhet att tjonga i två teskedar saffran. Det var ett par nypor istället. Det räckte fint för att få till både smak och färg.

Vill du inte äta helt vegetariskt kan du servera lite läckra charkuterier till; prosciutto, salami eller nåt annat du tycker är gott. Då behövs det inte så mycket. Familjen delade på 120 gram.

Saffranspasta med kryddsmör

4 portioner

2 tsk hel saffran
4 msk kokande vatten
4 medelstora ägg
4 msk olivolja
7,25 dl durumvetemjöl, plus extra till pudring
1 tsk malen gurkmeja
80 pinjenötter, rostade och grovt hackade
4 msk grovhackad färsk mynta
4 msk grovhackad färsk persilja

Kryddsmör
200 g smör
4 msk olivolja
8 schalottenlökar, finhackade
1 tsk malen ingefära
1 tsk sött paprikapulver
1 tsk malen koriander 
1 tsk malen kanel
1 tsk cayennepeppar
½ tsk chiliflingor
½ tsk malen gurkmeja
1 tsk salt
svartpeppar

Lägg saffran i en skål med det kokande vattnet och låt dra i minst 10 minuter. Knäck sedan ner ett ägg och tillsätt olja och vispa ihop. Häll mjöl och gurkmeja i en matberedare och tillsätt saffranssmeten. Blanda till en smulig deg. Du kan behöva tillsätta mer olja eller vatten för att få rätt konsistens på degen - den ska varken vara klibbig eller torr.

Pudra arbetsytan lätt med mjöl, vält ut degen och knåda den till en boll. Knåda i några minuter till och tillsätt mer mjöl om det behövs, tills degen blir len och smidig. Linda degen i plastfolie och förvara i kylskåp i minst 30 minuter, upp till ett dygn.

Dela degen i två delar och täck över den ena noga. Kavla ut den andra till en tunn rektangel. Sätt pastamaskinen på bredaste inställningen och veva igenom degen. Upprepa och minska inställningen ett hack för varje gång, tills delen blir så tunn som möjligt. 

Vik pastaarket två gånger på längden och pudra lite mjöl mellan lagren. Skär långa, 2 cm breda remsor med en stor kniv. Häng tagliatelleremsorna över en stolsrygg i 10 minuter. Gör likadant med resten av degen.

Gör kryddsmöret genom att hetta upp smöret och oljan i en stekpanna och steka schalottenlöken på svag värme  i ungefär 10 minuter, tills den mjuknar och blir ljust brun. Tillsätt alla kryddorna, salt och peppar. Ta bort från värmen och håll varmt. 

Koka tagliatellen al dente i en stor kastrull saltat vatten i 2-3 minuter. Låt den rinna av och lägg tillbaka i kastrullen. Häll kryddsmöret över pastan och blanda noga. Lägg upp pastan på fyra portionstallrikar och hackade örter. Servera genast.

Mina kommentarer: Jag använde som sagt färdig tagliatelle. Och jag allergianpassade genom att använda mjölkfritt margarin istället för smör och så serverade jag pinjenötterna bredvid så att de som kan äta det fick strö över det själva. Och ett annat tips: gör kryddsmöret i en härligt stor panna och lyft över pastan till pannan direkt ur kokvattnet. Då kan du späda med vatten om det behövs för att få rätt konsistens på pastasåsen. Så gör jag med alla såna här pastarätter nuförtiden. 





Kommentarer

Populära inlägg