Rostad palsternacka och sötpotatis med kaprisvinägrettRotsaker i ugn är ju alltid gott och jag brukar tjonga i de rotsaker jag har tillsammans med olivolja, salt och någon krydda, tex timjan. Den här varianten är egentligen inte mycket annorlunda, men det blir ändå en extra twist. Lite kul som omväxling helt enkelt. Prova! Det är värt det.

Receptet är hämtat ur Yotam Ottolenghis Plenty.

Rostad palsternacka och sötpotatis med kaprisvinägrett

4 portioner

4 palsternackor, 700 g
4 medelstora rödlökar
1½ dl olivolja
4 kvistar färsk timjan
2 kvistar färsk rosmarin
1 vitlök, delad vågrätt på mitten, rakt igenom alla klyftor
2 medelstora sötpotatisar, ca 600 g
30 körsbärstomater, halverade
2 msk citronsaft
4 msk kapris
½ msk lönnsirap
½ tsk dijonsenap
1 msk rostade sesamfrön
salt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200 grader. Skala palsternackorna och skär dem i två eller tre delar, beroende på storlek. Skär sedan varje del i två eller fyra delar så att du får stavar som är cirka 5 centimeter långa och 1½ centimeter breda. Skala lökarna och skär dem i sex klyftor var.

Lägg palsternackor och lökklyftor i en stor skål och tillsätt 1 1/4 dl av olivoljan, timjan, rosmarin, vitlök, 1 tsk salt och lite peppar. Blanda ordentligt och häll över i en stor ugnsfast form och rosta i ugnen ca 20 minuter.

Skär av ändarna på sötpotatisarna, klyv dem (med skalet på) på mitten och skär sedan varje halva i sex klyftor. Lägg potatisarna  i den ugnsfasta formen med palsternackorna och löken och blanda ordentligt. Rosta ytterligare 40-50 minuter.

När grönsakerna börjar mjukna och har fått en gyllene färg blandar du ner de halverade körsbärstomaterna och rostar i ytterligare 10 minuter. Vispa under tiden ihop citronsaft, kapris, lönnsirap, dijonsenap, resten av olivoljan och ½ tsk salt.

Häll dressingen över de rostade grönsakerna så fort du har tagit ut dem ur ugnen. Rör om och smaka av med salt och peppar. Strö eventuellt sesamfrön över och servera grönsakerna i formen.

Mina kommentarer: jag hade inte palsternacka hemma och körde 45 min i ugn innan jag la ner tomaterna. Jättegott till en bit grillat kött.

Kommentarer

Populära inlägg