Fryst citronsufflé Limoncello med färska bärVi hade gäster i helgen och jag gjorde en meny med citron som tema. Mycket tacksamt att också dekorera bordet med citroner :)

Till efterrätt hittade jag denna ... citronsufflé. För mig är sufflé en rätt med vispad äggvita som reser sig fint i ugnen. Detta tycker jag mer liknar en parfait, men står det sufflé så är det väl en sufflé. Om någon kan upplysa mig om vad som krävs för att kallas sufflé är jag bara tacksam.

Receptet är hämtat ur Allt Om Mats  "30 menyer".

Fryst citronsufflé limoncello med färska bär

6 portioner

1½ dl strösocker
½ dl vatten
3 äggulor
rivet skal och saft av 1 ekologisk citron
½ dl Limoncello likör
3 dl vispgrädde

Servering
Strimlat citronskal
färska bär
ev likör att stänka över

Koka hälften av sockret tillsammans med vattnet till en mycket ljus karamell, ca 10 minuter. Häll den i botten på 6 cocotteformar eller små kaffekoppar.

Vispa äggulorna med resten av sockret, tillsätt citronsaft, citronskal och likör och vispa ytterligare en minut. Vispa grädden till ett fast skum, vänd ner den i äggvispet och fördela krämen i formarna.

Frys formarna i 3 timmar.

Doppa formarna i varmt vatten och stjälp upp. Toppa med citronskal, droppa över likör, dekorera med färska bär och servera.

Notera: Efter tre timmar i frysen är citronsufflén halvfryst och färdig att servera. Vill du ha den förberedd och färdig i frysen längre i förväg så tas den istället fram och tempereras i kylen 20 minuter innan den serveras.

Mina kommentarer: Alltså... det där med "mycket ljus karamell"... Min hade knappt fått färg och satte sig som cement i botten av mina formar. Man brukar väl smörja formarna när det är karamell involverat?

Jag gjorde dem i förväg och det fanns inte en chans att "stjälpa upp" någonting här inte. Nåja, det blev gott ändå och nästa gång smörjer jag formarna och gör mer av en sockerlag än karamell. Då kanske det funkar att stjälpa upp.

Men gott var det - jättegott :)Citrontemat syntes i dukningen också

Kommentarer

 1. Det är definitivt en parfait. Och man brukar inte smörja formarna när man joxar med karamell, utan vattenskölja dem. Fråga inte varför, men det brukar funka. Fast den får ju inte vara för hård, förstås.

  Jag tänker att om man stjälper upp en såndär så blir det ju mer som en frusen crème caramel till fasonen. Fast glass.

  Men inte är det en sufflé inte.

  SvaraRadera
 2. Låter jättesmarrigt! Om man inte har citronlikör hemma och inte planerar att handla det heller, finns det nåt man skulle kunna tänka sig att använda istället? Jag måste nog exprimentera lite :)
  /I

  SvaraRadera
 3. Hm du vill ha den helt alkoholfri? Limoncellon ger ju både citronsmak, sötma och stinget från alkoholen. Gissar att du kan ersätta med någon slags sötad citronsaft eller lemonad, ganska kraftig i smaken. Men jag har inte provat och kan inte lova dig något.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg