Sesam- och linfröbröd


Detta bröd blev snabbt en favorit hemma hos oss. Det smakar nötter utan att innehålla nötter. Receptet är hämtat ur boken Bröd från Brunkebergs bageri av Heléne Johansson. Brödet är lättbakat och håller länge. 

Sesam- och linfröbröd

3 bröd

Steg 1 Omvänd skållning
75 g vita sesamfrön
50 g linfrön
30 g solroskärnor
600 g iskallt vatten

Steg 2
Skållningen från steg 1
300 g vetesurdeg
20 g jäst
900 g vetemjöl med hög proteinhalt
60 g grahamsmjöl
20 g havssalt

Steg 1
Rosta fröna och solroskärnorna i 200 graders ugnsvärme tills de har fått en ganska kraftig färg. de ska vara på gränsen till för mörka. Häll dem omedelbart i det iskalla vattnet.

Steg 2
Blanda skållningen med övriga ingredienser utom saltet. Arbeta degen i hushållsmaskin i 15 minuter, eller för hand minst dubbelt så länge. Tillsätt saltet. arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Låt degen vila i bunken i 30 minuter. Forma degen till tre runda bullar och låt dem vila i 10 minuter. 

Platta till varje bulle, vik upp en kant mot mitten och tryck till med handloven. Vik degen igen och tryck åter till med handloven. Rulla till jämna bröd. Lägg dem på plåt täckt med bakplåtspapper och låt dem jäsa i 1-1-½ timme i rumsstemperatur, eller över natten i kylen.

Sätt ugnen på 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen.

Mjöla och snitta bröden med vass kniv i ett fint rutmönster. Ställ in bröden i ugnen och häll genast en kopp kallt vatten på den förvärmda plåten längst ner. Stäng ugnsluckan och sänk temperaturen till 200 grader. Släpp ut ånga efter 20 minuter. 

Grädda bröden i ca 35 minuter eller tills brödens innertemperatur är 98 grader.

Låt bröden svalna på galler.

Mina kommentarer: Jag rostar fröna på spisen i en torr gjutjärnspanna. Börja med  solroskärnorna en stund före de små kärnorna. En gång när jag inte hade linfrön hemma tog jag psylliumfrön istället. Det blev nästan ännu godare. Jag skippar oftast den där extra plåten och sprayar in vatten med en blomspruta istället.

Kommentarer

  1. Surdeg är inte riktigt min grej men låter som ett smarrigt bröd!!

    SvaraRadera
  2. Surdeg är jätteenkelt! Man matar lite nu och då och bakar på det. Det är så häftigt med jäskraften i det. Och numera kan du ju till och med köpa surdeg i butiken! Trots att det är så oerhört enkelt att starta en själv.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg