Ugnsbakad fänkål med vermouth


Jag älskar kokböcker, mattidningar, matsajter. Gillar att hitta nytt och spännande, nya matkombinationer. Men det är en kock jag ständigt återkommer till och det är Jamie Oliver. Vi har väldigt lika smak. Nästan allt jag provat ur hans kokböcker har jag gillat.

Fänkål är en god grönsak som man kan göra mycket med. Den har en lätt touch av lakrits i smaken som passar till mycket. Rå fänkål i tunna skivor i salladen piggar upp, och den går att koka och mixa och blanda med grädde till en läcker sås till lax.

Detta är ett favoritrecept som jag återkommer till. Enkelt och väldigt gott. Det finns med i "Den nakne kockens återkomst". Serveras som tillbehör till både kött och fisk. Vi tycker det är specialgott till grillad lax.

Ugnsbakad fänkål med vitlökssmör och vermouth

4 portioner

3 stora fänkålshuvuden
1 vitlöksklyfta, tunt skivad
3 stora smörklickar
2 vinglas med vermouth (det funkar med torrt vitt vin också)
salt och nymald svartpeppar

Värm ugnen till 220 grader C. Ta bort missfärgade blad på fänkålen, skär av toppen och skiva fänkålsstjälkarna fint. Spara bladvipporna. Skär sedan resten av fänkålen i skivor. Skär bort rotbiten om den känns träig, annars behåll den. Lägg alla ingredienserna i en ugnsfast form, utom bladvipporna. Riv av en bit bakplåtspapper, stor nog att täcka din form, blöt det under rinnande vatten och gnugga det så att det blir mjukt. Lägg det tätt över och runt fänkålen, som om du stoppar om och nattar den. (Alltså inte runt själva formen.) Det gör att fänkålen bakas och ångas samtidigt. Baka i ugnen i 20 minuter tills fänkålen är mjuk. Strö över bladvipporna och servera.

Mina kommentarer: Jag brukar köra den i 30 minuter istället för att fänkålen ska bli mjuk. Och så brunläcker som den är på bilden i hans kokbok blir den inte om man har den under bakplåtpapperstäcket hela tiden. Jag tar av bakplåtspappret och kör på grill ett par minuter innan jag serverar för att få lite färg på den.

Kommentarer

Populära inlägg