Risotto Milanese

Foto: Anders Hansson

Vi har blivit lite av risottotokar här hemma. I Italien äter man det som ensamrätt men vi serverar ofta risotton som tillbehör, ungefär som pasta, ris eller potatis. Vill du veta mer om hur man äter i Italien så kan du läsa om det på sajten Italienspecialisten. Det känns lite avigt att äta allt var för sig på det där sättet, men man får ju en anledning att sitta lääänge och njuta av den goda maten.

Det var premiär för Risotto Milanese här hemma, och det kom sig av att vi gjorde Osso Bucco, och tydligen är de två intimt förknippade med varandra. I svenska recept står det  att man äter grytan tillsammans med risotton, men risotto räknas ju som primi. Hm... Jag har aldrig varit i Milano, och vet inte hur traditionerna ser ut där. Om du vet hur det hänger ihop får du gärna berätta i kommentarsfältet nedanför.Vi serverade i alla fall risotto och Osso Bucco tillsammans och det var gott.

Jag tittade runt lite på webben efter ett recept och la ihop det med Zetas grundrecept på risotto och resultatet blev krämigt, gult och väldans gott!

Risotto Milanese

4-5 portioner

1.3  liter kycklingbuljong
1 gul lök eller 2-3 shalottenlökar, finhackade
om man vill kan man ha i en finhackad vitlöksklyfta
4-5 msk olivolja
en klick smör
350 gram Carnaroli-ris. Zetas innehåller två fp om 350 gram.
knappt en tsk saffran, blötlagd i lite av buljongen
1 ½ dl vitt vin
150 gram nyriven parmesanost
några msk smör att röra i på slutet
salt och peppar

Börja med att koka upp buljongen. Den ska stå på låg värme hela tiden under tillagningen.  Häll ett par matskedar varm buljong över saffranet och låt dra någon minut.

Värm i en annan kastrull upp olja och smör och fräs löken i det. Löken ska inte få färg, bara bli genomskinlig och mjuk. Häll sedan i riset. Rör runt och låt fräsa några minuter. Riskornen blir snudd på genomskinliga med en kärna i vitt. Häll på vinet och rör runt. Låt vinet ånga bort nästan helt innan du börjar hälla på varm buljong, en slev i taget. Sänk värmen till ganska låg. En slev buljong och rör runt. En slev och rör. Låt puttra lite. Så en slev buljong och rör ner saffranet i sin buljong. Sedan fortsätter du så med att hälla i buljongen slevvis. Riset drar långsamt åt sig av buljongen.

När riset är al dente och risotton fortfarande ganska lös är det dags att tillsätta osten. Dra risotton av värmen och rör ner osten så att den smälter. Minns att osten gör risotton hård och så fort du drar den från värmen stelnar den. Alltså får risotton inte vara för hård när du börjar lägga i osten.

Servera med Osso Bucco :)
Kommentarer

Populära inlägg