Rabarber- och mandelflarnRabarbern växer och frodas och jag försöker hitta nya recept så att vi tar tillvara på den. Detta receptet föll jag för direkt när jag bläddrade i Lantliv Mat & Vin. Det är snabbt och enkelt och riktigt gott!

Rabarber- och mandelflarn

8 portioner

1 kylt, färdigkavlat smördegsark
200 g mandelmassa
350 g rabarber
2 msk råsocker
1 tsk malen kardemumma
25 g smör
50 g flagad mandel

Till servering: vispad grädde eller vaniljsås

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut smördegen på en plåt med pappret som följer med under. Vik upp en liten degkant runt om.

Riv mandelmassan grovt och fördela över degen. Skär rabarbern i tunna skivor tvärs över. Blanda den med sockret och kardemumman i en skål och lägg det över mandelmassan. Hyvla över smöret och lägg till sist på den flagade mandeln. Grädda i cirka 15 minuter. Servera direkt.

Mina kommentarer: Jag använde fryst smördeg, som trevligt nog för mjölkproteinallergiker inte innehåller smör :)  Jag gjorde också portionsbitar istället för ett enda stort flarn. Mandelmassa funkar trots allergi, men flagad mandel uteslöt jag. Smördegen blir lite blektrist, och man kan säkert pensla med ägg om man vill ha mer färg och glansigare yta. Kardemumma är lite av en favoritkrydda, och jag har hel kardemumma i en pepparkvarn (vilket lett till spännande misstag i köket *s*) - då har man alltid nymald kardemumma till hands.

I något slags fåfängt försök att fånga det sista dagsljuset fjontade jag ut i trädgården för att ta bilden. Då snackar vi efter nio på kvällen. Stressad var jag också, för det var ju ESC - ja, den kvällen då Loreen tog hem hela alltet :)

Kommentarer

  1. Smarrigt! Smördeg har jag aldrig jobbat med. Har alldeles för liten frys för att kunna ha sånt hemma. Men rabarber har jag endel!

    SvaraRadera
  2. Servera direkt - där föll min tanke på att komplettera studentmottagningen med sådana gobitar - en annan gång kanske. För gott ser det ut att vara.

    SvaraRadera
  3. Kan du inte ha plattor, mandelmassa och rabarber klara och pytsa in i ugnen efterhand? De blir nog saggiga om man lägger ihop och låter ligga på plåten också i väntan på ugnen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg