Broccoliorecchiette, squashsallad och melonsallad

Jamie Oliver fortsätter sitt korståg för att få den stressade i-landsmänniskan att ta sig tid att laga mat. Nu senast gjorde han en tv-serie "30 minutes meals" där han visade hur man genom planering och lite kreativitet kan trolla fram en trerätters måltid på en halvtimme. Hör honom berätta om konceptet på youtube. Recepten är samlade i en kokbok, som nu äntligen blivit översatt till svenska.

Naturligtvis måste jag testa om konceptet håller även i mitt kök. Jag föll för "Broccoliorechiette. Squash- och bocconcinisallad. Prosciuotto- och melonsallad." Handlade hem ingredienserna, kokade upp vatten i vattenkokaren, tog fram matberedaren, snörde på förklädet, satte på tidtagaruret och satte igång.

Det tog inte 30 minuter. Det tog 38 minuter och 11 sekunder. Men det var det värt! Maten blev god, det var roligt att följa instruktionerna och ingredienserna var inte särskilt dyra faktiskt. Så prova du också!

Detta är ett recept för 6 personer.

Broccoliorecchiette
125 parmesanost
1 broccolihuvud
200 g lila sparrisbroccoli
30 g sardeller i olja
1 rågad msk kapris
1 liten torkad chili
3 vitlöksklyftor
några kvistar färsk timjan
500 g orecchiette (pasta)

Squashsallad
3 stora kvistar färsk mynta
½ färsk röd chili
1 citron
200 g mini squash
125 g bocconcini di mozzarella (minimozzarella)

Smaksättare
olivolja
extra virgin olivolja
havssalt och svartpeppar

Prosciutto- och melonsallad
en liten knippa färsk basilika
½ citron
230 g prosciuotto
1 cantaloupemelon
balsamvinäger


Komma igång
Ta fram alla ingredienserna och all utrusning. Sätt i den fina rivjärnsinsatsen i matberedaren. Ha kniven i närheten, för den ska du använda senare. Fyll vattenkokaren och sätt på den. Ställ en stor stekpanna på låg värme.

Pasta
Skär av kanten på parmesanosten och lägg den åt sidan. Riv parmesanosten i matberedaren, och häll sedan över den i en skål. Skär av alla buketter på stjälken på det stora broccoliknippet. Skär av alla buketter från sparrisbroccolin och hacka bara de tunna stjälkarna. Lägg all broccoli åt sidan.

Sätt i standardkniven i matberedaren. Dela den stora broccolistjälken på längden och lägg i den tomma matberedaren tillsammans med sardellerna och oljan de ligger i samt den avrunna kaprisen. Smula i den torkade chilin. Skala och tillsätt de 3 vitlöksklyftorna och kör sedan allt till en röra. Häll det uppkokade vattnet i en stor djup kastrull och sätt på hög värme.

Häll ungefär 3 matskedar av olivoljan i den stora stekpannan coh skeda i broccoliröran. Rör om och dra sedan av och tillsätt några timjanblad. Släng de träiga kvistarna. Slå i ett vinglas vatten i stekpannan och tillsätt den undanlagda parmesankanten. Rör om ordentligt och höj värmen till medelstark. Håll ett öga på det och rör om då och då. Fyll vattenkokaren till hälften och sätt på den igen.

Lägg i orecchietten i kastrullen med kokande vatten tillsammans med en nypa salt och koka enligt instruktionerna på förpackningen, med locket lite på glänt. Nu har du ungefär 12 minuter s pastakokningsstid för att få salladerna färdiga, så sätt igång.

Squashsallad
Dra av myntabladen över en skärbräda. Tillsätt ½ röd chilifrukt. Riv över det yttersta gula skalet från den halva citronen och hacka sedan ihop mynta, chili och citron tills det är mycket finhackat. Lägg upp mitt på ett uppläggningsfat, ringla över ca 3 matskedar extra virgin olivolja och pressa över saften från citronhalvan. Tillsätt en nypa salt och peppar. Smaka av och justera om det behövs. Skala squashen i långa remsor med en potatisskalare över den här dressingen. Låt mozzarellabollarna rinna av och häll dem sedan över squashen och ställ fram på bordet. Du rör om squashen precis när ni ska börja äta sedan.

Pasta
Rör om i pastan och fyll på med mer vatten från vattenkokaren om det behövs. Efter 5 minuter tillsätter du de sparade broccolibukettern aoch de hackade broccolistjälkarna till pastan med en skvätt vatten från vattenkokaren.

Prosciuotto- och melonsallad
Plcoka bladen från basilikan och lägg undan de minsta till senare. Lägg de stora bladen i en mortel tillsammans med en nypa salt och mosa till en röra. Tillsätt 2 matskedar extra virgin olivolja plus en rejäl skvätt pressad citron. Lägg 12 skivor prosciuotto på ett fat och lämna lite plats i mitten. Dela melonerna på hälften och använd sedan en sked för att snabbt gröpa ur stora bitar fruktkött i mitten av fatet. Ringla över lite balsamvinäger och strö sedan över de små basilikabladen du sparade. Pressa saften från melonhalvorna över dressingen och rör om, och ställ sedan fram fatet på bordet tillsammans med morteln och en sked för att ringla över dressingen.

Pasta
Låt pastan och broccolin rinna av i ett durkslag men spara lite av kokvattnet och tillsätt allt till stekpannan med broccoliröran. Fiska upp parmesankanten och släng den. Tillsätt en stor näve eller två riven parmesan och ett par slevar av kokvattnet. Rör varsamt men snabbbt om till du får en blank, underbar röra. Smaka av och bättra på kryddbingen, häll sedan över på ett uppläggningsfat och strö över en näve parmesan. Ringla över extra virgin olivolja och strö över resten av de sparade basilikabladen. Ställ fram på bordet tillsammans med resten av parmesanosten för att strö över.

Till serveringKursiv
När alla är klara att äga, använd två gafflar för att blanda squashen och mozzarellabollarna. Servera vid sidan om den ljuvliga röran och prosciutto- och melonsalladen.

Mina kommentarer: Jag hittade ingen orecchiette i pastahyllan, utan tog en annan sort - utan att tänka på koktiden. Det gjorde att jag fick stuva om lite i när jag gjorde vad. Av allergiskäl kokade jag inte någon parmesankant, och all parmesan serverades bredvid. Fungerade utmärkt.
Kommentarer

Populära inlägg