Pecorinotarteletter med chutney och päron

När jag blev ombedd att hjälpa till på en fest med italienskt tema passade jag på att göra de här tarteletterna. Pecorino var för mig en ny bekantskap, men vi lär bli bästa vänner. Vilken god ost! Att hitta de små aluminiumformarna var däremot en långdragen historia. Jag var i tre butiker utan att hitta några, och jag fick till slut fatt i personal att fråga. Han förklarade vänligt för mig att produkten var borttagen ur sortimentet eftersom butiken var miljöcertifierad. Aluminiumformar var dyra att ta fram och återvinns sällan av oss kunder. Jag log och tackade för hjälpen, och tittade på hyllan där det låg både aluminiumfolie och stora folieformar i flera storlekar till pajer och annat... Jag förstår verkligen inte den lilla mazarinformens miljöfarlighet i jämförelse med dem?

De här små tarteletterna går ganska snabbt att göra och köket doftar ljuvligt när de kommer ur ugnen. Jag gjorde dem en dag i förväg och värmde dem lite försiktigt i ugn före servering.

Receptet är hämtat ur Expressenbilagan Leva och Bo nr 18/2010.

Pecorinotartelett med chutney och päron
ca 24 stycken

2 rektanglar kyld smördeg à 250 g
24 portionsformar i aluminium

Fyllning
4 ägg
5 dl mellangrädde
4 dl riven pecorinoost
flingsalt
nymald peppar

Dekoration
1 stort päron
½ dl mango chutney

Sätt ugnen på 225 grader. Ställ formarna på två plåtar. skär varje degark i tre jämntjocka remsor på längden. Skär sedan varje remsa i fyra bitar. Lägg en degbit i varje form. Vispa ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i formarna.

Grädda i mitten av ugnen i 15-20 minuter.

Skär päronet i små tärningar och blanda med mango chutney. Lägg en liten klick på varje tartelett vid servering.

Mina kommentarer: Jag hade fryst smördeg och delade varje platta i fyra delar. Jag kavlade dem lite innan jag la dem i formarna. Eftersom jag hade lite för lite grädde hemma för min drygt dubblade sats, tog jag creme fraiche och mjölk upptill. Funkade fint. Det blev rätt mycket fyllning kvar... Fyllningen puffar upp i ugnen, men låt tarteletterna stå så sjunker den ner.

Jag klickade först ut mango chutney och la päron ovanpå, så att de som är allergiker kunde pilla bort bitarna.

Kommentarer

 1. Mmmm, supergoda! är det något recept ni ska prova är det detta! de hade strykande åtgång på min buffé.
  Lisa

  SvaraRadera
 2. Det blev några över... men jag vågade bara ta med ett par stycken hem för fotografering *s*

  SvaraRadera
 3. Så spännande det låter! Jag ska absolut spara detta och prova i sommar..riktigt gott verkar det vara!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg