Mandelkaka med ugnsbakad rabarber

Mandelkaka? Öh,vänta nu, var inte alla i familjen allergiker på nåt sätt? Jodå, men detta är en fantastisk mandelkaka, mjuk och lite mazarinaktig i konsistensen, som inte innehåller mandel! Smaken kommer från bittermandelessens, och det tål alla i vår familj. Receptet hittade jag på bloggen Smaskens som är väl värd att kika in på.

Med den här indelningen i kaka, rabarber och sås kan alla runt bordet ta åt sig av det de tycker om. Rabarberna kan avnjutas med lite vaniljglass istället om man inte gillar bittermandelsmaken på kakan, vilket inte alla mina provsmakare gjorde.

Mandelkaka med ugnsbakad rabarber

8-10 portioner

Mandelkaka
2 ägg
1 dl rörsocker strö
1½ dl ekologiskt rörsocker
5-6 droppar bittermandelessens
150 g smör, smält
180 g vetemjöl (ca 3 dl)
50 g flagad mandel

Ugnsbakad rabarber
750 g rabarber
25 g smör
½ dl torrt vitt vin
½ dl rörsocker strö
½ dl farinsocker

Vaniljmascarpone
2 paket mascarpone à 250 g
1 vaniljstång
2 msk råflorsocker


Mandelkakan
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och använd lite av det till att smörja en springform. Knäck äggen i en skål och rör dem med en gaffel så att de blandas. Rör sedan ner sockret och bittermandelessensen. Tillsätt det smälta smöret och rör slutligen ner mjölet. Häll smeten i springformen och strö flagad mandel över.

Grädda i nedre delen av ugnen i 25 minuter, och låt sedan kakan svalna medan du ugnsbakar rabarbern.

Ugnsbakad rabarber
Höj temperaturen i ugnen till 200 grader. Smörj en ugnsfast form med smöret. Putsa rabarberstjälkarna och skär dem i ca 5 cm långa bitar. Lägg dem i formen. Häll vinet i formen och strö sockret över rabarberbitarna.

Ugnsbaka i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Vänd på rabarberbitarna efter halva tiden. Ta ut och låt svalna något.

Vaniljmascarpone
Blanda mascarponen med urskrapad vaniljstång och socker.

Servera kakan med ljumna rabarberbitar och en klick vaniljmascarpone.

Mina kommentarer: Jag hade inte alla dessa varianter av "rörsocker strö" och "ekologiskt rörsocker". Jag tog vanligt hederligt strösocker och farinsocker. Det blev gott.

Det var svårt, för att inte säga omöjligt, att droppa bittermandelessens ur Dr Oetkers flaskor. Jag tog en 3/4 kork, typ, och då blev bittermandelsmaken framträdande.

Istället för flagad mandel använde jag pumpakärnor. Smöret byttes som vanligt ut mot mjölkfritt margarin. Och lite creme fraiche med florsocker och vaniljsocker i blev en god sås.

Kommentarer

  1. Kul att efterrätten föll alla i smaken, på olika sätt. Snyggt med pumpakärnorna!

    SvaraRadera
  2. Skoj med variation på rabarberpaj =) Ny tävling på min matblogg - perfekt för de som gillar matlagning =)

    SvaraRadera
  3. It looks really delicious actually I'm gonna try to prepare this recipe at home, but where can I buy these ingredients?

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg