Gurksallad med oliver och mynta

Jamie Olivers serie "Jamie's 30-minutes meals" sänds på svensk tv just nu, och i ett av programmen gjorde han den här salladen. Smakerna påminner om den fattoush jag tidigare publicerat på bloggen, men oliverna ger såklart en annan prägel till salladen. Enkel att göra och passar nog till de mesta rätter. Salladen presenterades i samma program som spenat- och fetaostpajen och de två smakar mycket gott tillsammans.

"Jamie's 30-minutes meals" finns som bok också och här berättar Jamie själv om tanken bakom boken. "... the concept is that you do what you are told. This is no democracy."

Gurksallad med oliver och mynta
4 portioner

1 gurka
10 st svarta oliver, med kärnor
2 msk balsamvinäger
5 msk fin olivolja
3 st vårlökar
½ citron
½ färsk röd chilifrukt
5-6 kvistar färsk mynta
flingsalt

Skåra den hela gurkan längs långsidorna med en gaffel. Det ser snyggt ut och gör att gurkan drar åt sig dressingen bättre. Halvera sedan gurkan på längden i fyra bitar och skär sedan på tvären i 1-2 cm stora bitar.

Kärna ur oliverna och riv dem i bitar. Lägg dem i en skål och häll över balsamvinägern och tryck till så att vinägern tar fram sältan i oliverna ordentligt. Ansa och finhacka löken och lägg bland oliverna. Häll 4 msk av din finare olivolja och saften av en halv citron över oliverna och blanda väl.

Kärna ur och hacka en halv röd chili och blanda ihop med gurkan tillsammans med finhackade färska myntablad.

Häll olivblandningen med sin dressing över gurkan, rör om, stänk över lite extra olivolja och salladen är klar för servering.

Mina kommentarer: Jag var för lat för att kärna ur oliverna och jag tjongade i betydligt fler än tio stycken. Oliver är gott!

Kommentarer

  1. När jag var på Gabriel Cousens living food gård i Arizona för att utbilda mig inom raw food så fick jag upp ögonen för ett underbart verktyg för oss som gillar oliver; Oliv-urkärnaren. Den är underbar! Föreställ dig en vitlökspress och sen är det som metallpinne som när du trycker ihop handtagen så pressas kärnan ur. Svårt att beskriva men helt fantastisk! Jag hittade den faktiskt här på Mallorca o blev överlycklig.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg