Fannys örtkyckling


Milda Matilda! Äter di inget annat än kyckling??? Jodå, det gör vi, men vi gillar kyckling och varierar oss på ungefär samma tema, dvs kyckling + grönsaker in i ugnen utan grädde eller smör :) Den här kycklingen fick högsta betyg av äldsta dottern, och då måste jag ju dela med mig av den, eller hur?

Receptet kommer från "Under valnötsträdet" av Anna Bergenström. En underbar kokbok med många läckra recept.

Fannys örtkyckling allt i ett
4 portioner


4-5 frysta stora kycklingklubbor
2 msk olivolja till långpannan
1 zucchini i bitar (ca 200 g)
2 medelstora rödlökar i klyftor
2 röda paprikor i bitar
2-3 medelstora morötter i bitar
4 medelstora potatisar (kan uteslutas)
ca 15 svarta oliver med kärna
7-8 skalade vitlöksklyftor
knappt 2 tsk flingsalt + svartpeppar ur kvarn
1 msk torkad timjan
1-2 tsk torkad rosmarin
2-3 dl torrt vitt vin
ca 2 msk olivolja som avslutning
späda kvistar av färsk rosmarin eller timjan


Ta fram en stor långpanna och smörj den lätt med olivolja. Lägg frysta (otinade) kycklingklubbor och alla grönsaker i stora bitar i pannan. Morötterna kan skäras i långa bitar, zuccinin och paprikan likaså. Rödlöken skärs i klyftor. Om du vill ha potatis med (gott!) så skala den och skär i båtar på längden. Strö över oliverna och hela vitlöksklyftor. Smula över salt och peppra rätt rejält. Strö över torkad timjan och rosmarin. Häll på vinet och avsluta genom att ringla över lite olja.


Sätt in i 200 graders ugnsvärme i 50-60 minuter. Sänk eventuellt värmen mot slutet. Garnera med kryddkvistar. Servera med grönsallad och smulad chèvre och rostade pinjenötter.

Kommentarer

  1. Hej ,

    hoppas allt är bra med dig.

    Jag heter Peter och arbetar för Arla med Kelda soppor. Jag läste just ditt inlägg om om kycklinggryta (http://ingenrotmos.blogspot.com/2010/01/kycklinggryta-med-dijonsenap.html) där jag förstod att du har en iPhone och tror att du skulle passa bra som en av våra testare av den nya iPhone-applikationen ”Kelda 15-minutersrecept”.

    Jag söker efter människor som har iPhone och ett genuint intresse för matlagning och jag tycker att du är en av dem. Jag hoppas att du vill hjälpa oss med dina synpunkter.

    Som testpilot får du en presentcheck på 100 kronor att köpa Kelda soppor för och prova applikationen med. Därefter vill vi gärna ha dina synpunkter och förslag på eventuella förbättringar. Du får gärna bidra med ditt eget Kelda-recept som vi kanske kommer att lägga till i en senare uppdatering av applikationen.

    Vad tycker du? Hör av dig till mig om du har frågor så lovar jag att återkomma med mer information.

    Hälsningar,
    Peter

    peter.karlsson@prontocommunication.se

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg