Lövbiff under mozzarellatäcke


Nyckeln till framgång i den här rätten är mört kött. Sega skosulor till lövbiffar och hela rätten faller platt. Lägg gärna lite pengar på fint kött alltså - gå gärna till en affär där du handlar rätten över disk. Den gången vi fick utbankade lövbiffsbitar i tallriksstorlekar hos Nevins blev rätten helt fantastisk! Köttet smalt i munnen. Så ska det vara! En annan hemlighet är att bara bryna köttet - och inte mer - innan man lägger det i formen. Köttet ska inte vara färdigstekt.
Jag vet faktiskt inte var jag fått receptet ifrån. Kan vara Allt om Mat, kan vara i någon tidning. Har tyvärr ingen anteckning om varifrån.
Lövbiff under mozzarellatäcke
4 port
500 - 800 g lövbiff
1-2 auberginer
1-2 förpackningar mozzarellaost
4-5 soltorkade tomater i olja
1 kruka färsk basilika
salt och peppar
Tillbehör
Färsk tagliatelle och en god sallad
Sätt ugnen på 225 grader. Skär auberginerna i 1½-cm tjocka skivor. Lägg dem på en skärbräda och salta. Låt ligga 10 minuter och låt dem "svettas ut" lite av vätskan. Torka av med hushållspapper.
Hetta upp en stekpanna med olivolja i. Bryn lövbiffen helt kort på båda sidor. Salta och peppra. Lägg lövbiffen som ett första lager. Ett tips kan vara att skära köttet i lite mindre bitar - då blir det lättare att ta åt sig för de som inte vill ha så mycket kött.
Stek sedan auberginen i ganska rikligt med olivolja på medelhög värme. De ska steka ganska länge så att de blir genommjuka och få lite stekyta. Lägg auberginen ovanpå lövbiffen. Om du torkat av saltet lite slarvigt tidigare behöver du inte salta mer.
Skär de soltorkade tomaterna i mindre bitar och strössla över auberginen. Bryt mozzarellan i mindre bitar och lägg över auberginerna.
Så här långt kan du förbereda på kvällen tills gästerna kommer. Formen ska sedan in i ugnen i 10 minuter så att osten smälter.
Hacka färsk basilika grovt och strö ovanpå. Servera med nykokt färsk tagliatelle, en krispig sallad och ett gott rött italienskt vin.

Kommentarer

Populära inlägg