Grönkålscarbonara


Pasta carbonara är en rätt som vi återkommer till om och om igen. Vår favoritvariant är den helt utan grädde med krispigt bacon. Men nu när vi ska äta vegetariskt får vi ju hoppa över det där baconet. Då hittade vi en variant på vegomagasinet med grönkål istället. Och ja den var riktigt god... när man la till lite umami i form av fond. Då lyfte smakerna.

Snåla inte med de soltorkade tomaterna. Det är de som lyfter rätten.

Grönkålscarbonara med soltorkade tomater

4 portioner

Ingredienser
Spaghetti eller tagliatelle för 4 personer, gärna färsk
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
200 g soltorkade tomater (jag köper färdigstrimlade)
1 tsk rökt paprika
2½ dl havregrädde
2-3 tsk grönsaksfond
100 g grönkål
salt och nymalen svartpeppar

Till servering
Saltade rostade solroskärnor
Hackad persilja

Gör så här
Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Har du färsk pasta så ha det saltade vattnet puttrande på spisen medan du gör såsen, men lägg ner pastan först när såsen är i stort sett klar.

Ta fram en wokpanna eller traktörpanna och fräs lök och vitlök i olivoljan tills den är mjuk och genomskinlig. Lägg till rökt paprika och rör om. Lägg till soltorkade tomater och häll på grädde och fond. Låt koka ihop några minuter. 

Dra grönkålsbladen av stjälkarna och hacka. Vänd ner grönkålen i såsen. Smaka av med salt och peppar (och ev mer fond om du tycker det behövs.)

Lyft över den nästan färdigkokta pastan i såsen och rör om. Låt pastan gå på svag värme i såsen den sista kokminuten. Späd med pastavatten om det blir för tjockt. 

Klipp över lite persilja och strössla över lite solrosfrön för crunch. Servera genast. 

Kommentarer

Populära inlägg