Citron- och kardemummakaka
Har du testat Readly? Det är som ett Spotify för tidningar och magasin. Förutom att man börjar läsa magasin man inte ens visste fanns, så hittar man också massor med goda recept. Det här receptet hittade jag i tidningen Hembakat. Det är i grunden en vanlig sockerkaka, men två lager med citron- och kardemummasocker gör hela grejen. Vi åt upp nästan hela kakan direkt, så god var den.
De där citronerna som man tagit skalet av kan man tjonga ner i en gurkmeja- och ingefärashot eller göra lemonad av.
Citron- och kardemummasockerkaka
ca 10 bitar
Ingredienser
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
100 g smält smör
1 msk pressad citron
1 dl kokhett vatten
Citron- och kardemummasocker
finrivet skal av 3 citroner
1½ tsk mortlad kardemumma
3/4 dl strösocker
ca 20 g hyvlat smör
ströbröd till formen
Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader C.
Riv citronerna och blanda ihop citron- och kardemummasockret och ställ åt sidan.
Smält smöret. Ta lite av det för att smöra formen och bröa den.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke.
Blanda ihop de torra ingredienserna. Häll hett vatten och citronsaft i det smälta smöret. Blanda ner mjölblandningen och smörblandningen i äggblandningen med en elvisp. Det ska precis gå ihop till en jämn smet, inte mer.
Häll hälften av smeten i den bröade formen. Strö över hälften av citron- och kardemummasockret. Häll i resten av smeten. Fördela resten av citron- och kardemummasockret över ytan och avsluta med att lägga hyvlat smör ovanpå sockret.
Grädda kakan mitt i ugnen i ca 40 minuter. Känn med provsticka så att kakan är klar.
Pudra gärna florsocker över kakan vid servering.
Mina kommentarer: Socker-smör-blandningen ger en knaprig yta. Väldans gott. Använd mjölkfritt margarin för att göra kakan mjölkfri.
Kommentarer
Skicka en kommentar