Surdegsbröd med örter och soltorkade tomater


Ett tag var jag igång och bakade mycket surdegsbröd. Det har lagt sig lite eftersom jag blir lite dålig i magen av för mycket mjöl. Men jag har alltid en surdeg i kylen. Den överlever överraskande länge och man behöver bara mata den typ en gång i månaden, samt dagen innan man ska baka förstås. 

En vinterdag fick jag för mig att rädda lite av de örter som fortfarande kämpade på ute i trädgården och så hackade jag ner dem i ett bröd. Timjan, salvia och rosmarin smakar ljuvligt i bröd. Det blev succé. Nu har vi förfinat brödet ytterligare och lagt till strimlade soltorkade tomater också. Du kan såklart experimentera fram din favorit.

Jag har dessutom blandat olika mjölsorter; Tipo 00, vårvete, manitoba cream, dinkelmjöl - lite efter vad jag haft hemma helt enkelt. Jag har bara hållt samma vikt som i ursprungsreceptet.

Degen är den som heter Stockholmslevain i Martin Johanssons böcker. Martin gör surdegsbak enkelt, precis som det ska vara. Läs mer på Pain de Martin. 

Det här brödet tar lite tid och är perfekt att baka en söndag när man ändå bara går hemma och skräpar. Du har en jästid på 5 timmar och sedan gräddningstiden utöver det. Och glöm inte att skaka liv i din surdeg kvällen före.

Örtbröd

2 limpor

Surdeg
2 msk surdegsgrund
1½ dl vatten
2½ dl vetemjöl special

Deg
Surdegen
500 g (5dl) vatten 
5 g (1 tsk) jäst (kan uteslutas)
750 - 800 g (12½-13 dl) vetemjöl special
20 g (1 msk) salt

Fyllning
4-5 msk hackade färska örter
1-2 msk strimlade eller hackade soltorkade tomater i olja

Olivolja
Flingsalt

Gör så här:
Blanda surdegsgrunden med vatten och mjöl. Täck löst med lock och låt stå i rumstemperatur 6-10 timmar (Rör ihop det kvällen innan precis när du går och lägger dig och låt det stå över natten).

Använder du jäst löser du upp den i vattnet först. Rör sedan ihop surdegen med ingredienserna till degen. Degen ska bara gå ihop, du behöver inte knåda. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt den vila 30-60 minuter.

Vik degen: Ta tag i degens ytterkant med fuktad hand, dra försiktigt ut degen och vik in den mot mitten. Fortsätt på samma sätt tills du gått varvet runt. Täck bunken och låt vila 30 minuter.

Upprepa degvikningen, täck bunken och låt vila ca 2 timmar.

Ta fram två brödformar och klä dem med bakplåtspapper. Det går enkelt om du sköljer dem med vatten och kramar ur. Då blir pappret följsamt. Pensla ev på ett tunt lager olivolja - det ger en krispig skorpa.

Skrapa ut degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Platta ut degen med händerna eller kavel till en rektangel som är lika lång som dina brödformar. Pensla med ett tunt lager olivolja och strö hälften av de hackade örterna. Fördela också den soltorkade tomaten över ytan. Vik en tredjedel av degen mot dig och tryck till kanten. Vik sedan den återstående tredjedelen ifrån dig och tryck till kanten. Lägg ner ditt bröd i brödformen med skarven neråt. Upprepa proceduren med den andra degbiten. Täck med en ren bakhandduk och låt jäsa 1½ timme.

Sätt ugnen på 250 grader minst 30 min innan gräddning.

Pensla bröden med ett tunt lager olivolja och strö över flingsalt. Tryck till flingsaltet något. 

Sätt in bröden i ugnen, spraya in lite vatten med en blomspruta, stäng luckan och sänk värmen till 230 grader. Grädda i 35 - 40 minuter. Brödet ska hålla 98 grader när det är klart.





Kommentarer

Populära inlägg