Chili con aubergine



Det här receptet presenterades "superpopulär och god vardagsgryta (vego!) som hela familjen kommer att älska". Och ja, det stämde. Enkla ingredienser, hyfsat enkel och snabb att göra, och väldans god. Så Coops tidning Mersmak hade rätt.

Man ska alltså riva auberginen. Det gav jag upp. det blev bara trasigt och tråkigt. Jag skar auberginen julienne (små, smala stavar) och det funkade fint. Jag tog dessutom mer salt än i receptet och lät det stå i ca 20 minuter. Då kunde man hälla av en hel del vätska innan auberginen gick ner i grytan.

Enligt receptet ska man äta detta med bröd, men du kan lägga till ris, matvete, bulgur eller vad du vill om du är på det humöret. 


Chili con aubergine

4 portioner

1 stor aubergine, ca 450 g
½ tsk salt
1 msk olivolja
1 röd paprika, tärnad
1 gul lök, hackad
1 vitlöksklyfta, finriven
1 msk tomatpuré
½ msk spiskummin (jag tog hel, rostad)
½ msk paprikapulver
½ tsk chiliflakes
500 g krossade tomater
3 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
400 g cannelinibönor, på burk, avsköljda
1 msk honung
½ msk vinäger
salt och svartpeppar

koriander eller persilja som piff

Gör så här:
Riv auberginen grovt (eller skär julienne som jag då) och strö över salt. Rör runt så att saltet sprider sig. Tärna och hacka paprika och lök. 

Hetta upp olja i en gryta. Häll av eventuell vätska och stek auberginen under omrörning några minuter. Tillsätt paprika, lök, vitlök, tomatpuré och torkade kryddor. Stek ytterligare 3 minuter.

Häll i krossade tomater, vatten och smula i en buljongtärning. Rör om så buljongtärningen löser sig. Låt sjuda under lock 10 minuter.

Häll i bönorna och smaka av med honung, vinäger, salt och peppar. Servera med färsk koriander eller persilja och ett gott bröd.

Kommentarer

Populära inlägg