Salatet batenjan - irakisk auberginesallad
Jag bläddrade i Zeina Mourtadas kokbok "Zeinas Kitchen" och oj så mycket gott det är att prova i den! Här är en sallad som i mycket påminner om fattoush, med tillägget friterad aubergine. Aubergine kan vara bleksegt och beskt, men också ljuvligt mjukt och mumsigt. Skillnaden ligger ofta i hur mycket fett man använder när man tillagar grönsaken. Friterad aubergine är en höjdare faktiskt. Jag använde fritös, men du kan såklart fritera enligt grundreceptet nedan i en vanlig gryta med olja.
Salatet batenjan
6-8 portioner
2 auberginer
2 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gurka
1 rödlök
4-5 msk hackad persilja
salt
saften från 1 citron eller 2 msk vitvinsvinäger
3-4 msk olivolja
3-4 msk granatäppelsirap
1 msk sumak
rapsolja till fritering
Skär auberginen i bitar. Hetta upp olja till 180 grader (ha ett lock i närheten så att du kan kväva ev eld). Fritera auberginen i ca 4 minuter tills de är mjuka och gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.
Skär grönsaker och lök i bitar och lägg i en skål. Häll i persilja, salt, citronsaft och blanda om. Häll upp på ett vackert fat.
Fördela auberginen ovanpå och ringla över olivolja och granatäppelsirap. Strö sumak och salt över alltsammans. Servera genast.
Kommentarer
Skicka en kommentar