Salatet batenjan - irakisk auberginesallad


Jag bläddrade i Zeina Mourtadas kokbok "Zeinas Kitchen" och oj så mycket gott det är att prova i den! Här är en sallad som i mycket påminner om fattoush, med tillägget friterad aubergine. Aubergine kan vara bleksegt och beskt, men också ljuvligt mjukt och mumsigt. Skillnaden ligger ofta i hur mycket fett man använder när man tillagar grönsaken. Friterad aubergine är en höjdare faktiskt. Jag använde fritös, men du kan såklart fritera enligt grundreceptet nedan i en vanlig gryta med olja. 

Salatet batenjan

6-8 portioner

2 auberginer
2 tomater
1 röd paprika
1 grön paprika
1 gurka
1 rödlök
4-5 msk hackad persilja
salt
saften från 1 citron eller 2 msk vitvinsvinäger
3-4 msk olivolja
3-4 msk granatäppelsirap
1 msk sumak
rapsolja till fritering

Skär auberginen i bitar. Hetta upp olja till 180 grader (ha ett lock i närheten så att du kan kväva ev eld). Fritera auberginen i ca 4 minuter tills de är mjuka och gyllenbruna. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Skär grönsaker och lök i bitar och lägg i en skål. Häll i persilja, salt, citronsaft och blanda om. Häll upp på ett vackert fat. 

Fördela auberginen ovanpå och ringla över olivolja och granatäppelsirap. Strö sumak och salt över alltsammans. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg