Pasta med grönkålspesto
Jag tycker många vegetariska rätter smakar väldigt lite. Det blir liksom ingen fjong i en rätt med krossade tomater, lök och vitlök som enda kryddor. Det saknas umami! Umami får du med soja, miso, buljong/fond eller som här med näringsjäst. Den veganska osten har inget vidare umami i sig så näringsjästen gav smaken ett lyft. Använder du vanlig parmesan är den umami-stinn, och då behöver du ingen näringsjäst.
Pasta med grönkålspesto
4 portionerPasta av din favoritsort, så mycket som det går åt till 4 portioner
1 påse quornbitar
200 g grönkål
½ kruka basilika
½ dl pumpafrön
½ dl olivolja
1 dl riven parmesan, eller annan ost. Vi tog vegansk/mjölkfri ost.
(om du vill; 1 msk näringsjäst för lite umami)
1-1,5 dl pastavatten
salt och nymald vitpeppar
Gör så här:
Koka upp vatten i två grytor, en till grönkålen och en till pastan.
Repa av bladen av grönkålen och släng de fibriga stammarna. Koka bladen 2-3 minuter i lättsaltat vatten och låt rinna av.
Lägg basilika, pumpafrön, olivolja, ost, näringsjäst om du har det och grönkålen i en mixer. Kör till en fluffig sås. Nalla lite pastavatten att späda med till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.
Stek quornbitarna så de får lite färg.
Häll av pastan och spara 1 dl av pastavattnet just in case. Blanda pasta, quorn och grönkålspeston. Späd med pastavattnet om det blev för torrt.
Servera genast, gärna med andra färgglada grönsaker. Vi tog lätt soltorkade tomater och majskorn.
Kommentarer
Skicka en kommentar