Pizza med linser och fänkål
Vi fortsätter att leta efter bra, goda vardagsrätter som är vegetariska (och som vi tål). Här var en god pizza som går att göra hyfsat snabbt om man använder färdig pizzadeg. Eller har pizzadeg i frysen (jodå, det går!).
Jag kan erkänna direkt att jag var stressad och gjorde ganska fel med linserna. Jag tjongade i kryddorna direkt vid kokningen och det var ju inte så man skulle göra... Men det blev gott ändå. Och pizzan gick åt i ett nafs. Detta får vi göra flera gånger.
Receptet hittade jag på bloggen veggienumnum.com.
Pizza med linser och fänkål
4 portioner
Linsröra
2½ dl belugalinser, sköljda och rensade
6 dl vatten
1 kanelstång
1 tsk spiskumminfrön
1 tsk korianderfrön
1 tsk malen muskotnöt
½ tsk mald ingefära
½ tsk mald kryddpeppar
1 krm cayennepeppar
1 msk rapsolja
½ gul lök
3 vitlökskyftor, pressade
Häll de rensade och sköljda linserna i en kastrull tillsammans med vatten och kanelstång. Koka upp, sänk värmen och lägg på lock. Låt sjuda i ca 25 minuter tills linserna är mjuka och vattnet absorberats. Dra av värmen och ta bort kanelstången.
Mortla spiskummin och korianderfrön tillsammans med muskoten, ingefäran, kryddpepparn och cayennepepparn.
Hetta upp en kastrull med tjock botten, häll på olja och stek löken på mediumvärme i ett par minuter tills den mjuknat. Tillsätt kryddblandningen och rör om. Det blir en kryddröra av det hela.
Häll i de kokta linserna tillsammans med salt och peppar. Stek på medelvärme i 4-5 minuter. Ta sedan bort från värmen.
Den här linsröran kan du använda till många olika saker, men här ska vi alltså lägga den på en pizza.
Resten av pizzan
Linsröran
3-4 färdigkokta rödbetor alt inlagda hela rödbetor
Färdig pizzabotten eller egen pizzadeg. Alternativt ett libabröd.
½ dl tomatpuré
2-3 tsk harissa paste
3 tsk pinjenötter eller rostade solroskärnor
1 msk olivolja
1 liten fänkål
1 handfull myntablad
1-3 msk tahini
Värm ugnen till 200C och lägg bakplåtspapper på en plåt. Rulla ut pizzadegen eller lägg upp libabrödet. Blanda tomatpuré och harissa. Sprid ut tomatblandningen över pizzadegen/brödet. Bred ut linsröran i ett rikligt lager. Skär rödbetorna i lagom bitar och strö ut över linsröran. Sprid ut pinjenötter/solrosfrön över det hela, pensla kanterna med olivoja och ställ in i ugnen.
Ta ut ur ugnen och strö över tunt skivad fänkål och drizzla tahini över hela härligheten. Hacka myntan och strö över. Servera genast.
Kommentarer
Skicka en kommentar