Rödbets- och havresallad


Vi försöker äta mer vegetariskt, vilket är lite knepigt med familjens allergier. Den här matiga salladen föll de flesta i smaken. Eftersom det numera finns färdigkokta rödbetor att köpa, är det en smidig vardagsrätt. Ska man stå och skala och koka tar det ju helt plötsligt mycket längre tid men är såklart görbart. 

Receptet är hämtat ur Allt om Mat nr 4 2019.

Rödbets- och havresallad

4 portioner

2 skivor lite grövre bröd, tex lingonbröd, kavring 
2 msk olivolja
salt
2 paket förkokta rödbetor (500 g)
ca 400 g kokt matvete, mathavre eller kokta linser
70 g ruccola
150 g fetaost

Dressing
1 msk  balsamvinäger
1 tsk dijonsenap
3 msk olivolja
1 krm salt
½ krm nymald svartpeppar

Riv brödet i små bitar eller tärna det med kniv. Stek det frasigt i oljan  och låt rinna av på hushållspapper. Salta lätt.

Rör ihop dressingen.

Dela rödbetorna i grova bitar och lägg upp dem på ett stort fat. Skölj matvetet/mathavren/linserna i kallt vatten och låt rinna av. Häll det sedan över rödbetorna. Lägg på ruccolan och blanda om. 

Smula över fetaosten, ringla över dressingen och toppa med brödet.

Mina kommentarer: Två paket rödbetor kändes lite mycket, vi hade bara ett paket. Jag serverar med fetaosten vid sidan om så kan den som vill ha och tål ta åt sig av den. Vill man köra fegvego serverar man lite god lufttorkad skinka eller salami till. 


Kommentarer

Populära inlägg