Misorostad palsternacka


Ät mer rotsaker. Det är billigt, gott, klimatsmart och bra fibrer till din mage. Och det går att variera i det oändliga. Den här varianten dök upp på instagram på kontot Alexandra Cooks. Det såg gott och enkelt ut så jag provade. Japp, det var gott!

Misopasta är sojabönor, ris eller korn som fått fermentera tillsammans med en jästsvamp. Resultatet blir en tjock pasta med mycket umami som man kan använda som krydda eller buljong. Misosoppan du äter tillsammans med sushi är i princip misopasta och vatten som fått koka upp. I det här receptet fungerar misopastan som kryddan som ger rotsakerna lite extra oumph.

Misorostad palsternacka

4 portioner som tillbehör

500 g palsternacka
1 tsk flytande honung eller lönnsirap
50 g (ca 2 rejäla teskedar) vit misopasta
2 tsk olivolja
1½ tsk sojasås
sesamfrön att strö över vid servering

Sätt ugnen på 175 grader C. Skala palsternackorna. Om de är små och smala kan du behålla dem hela, annats skär du dem i kvartar på längden. Lägg palsternackorna i en ugnsfast form så att de ligger i ett enkelt lager. 

Blanda lönnsirap, misopasta, olivolja och sojasås i en skål och vispa till en slät sås. Häll över palsternackorna och rör runt så att alla palsternackor fått sås på sig. Sätt in i ugnen. Kör 30-40 minuter. Rör om efter halva tiden.

Ta ut palsternackorna och strö ev över sesamfrön. Servera genast.

Kommentarer

Populära inlägg