Linssoppa med curry
Fotot är skapat av Firefly, Adobes AI-tjänst |
En kall höst- eller vinterdag är det gott med en god soppa. Och man kan göra soppor mättande på olika sätt. Ett sätt är att lägga linser i soppan, och det finns redan ett par linssoppor publicerade på bloggen.
Den här soppan är hämtad från "Året runt på Gustavsborg". Det är en rustik soppa som blandar spännande smaker. Gott efter en långpromenad eller skidtur.
Linssoppa med curry
ca 8 portioner125 g smör eller margarin
2 kanelstänger (små korta, a la Santa Maria)
1 msk gula senapsfrön
1 msk spiskummin
4 msk tomatpuré
3 msk curry
2 vitlöksklyftor
1 dl rostad lök (sån man köper färdig)
3 liter vatten
4-6 kycklingbuljongtärningar eller motsvarande mängd koncentrerad kycklingfond på flaska.
500 g röda linser
Smaka av med salt efter behag.
Hetta upp smöret eller margarinet i en stekgryta och stek kanel och senapsfrön tills fröna börjar poppa. Vänd sedan ner spiskummin och curry och låt puttra med ett tag. Det ska inte brynas hårt, så ha inte för hög värme. Häll i vatten och fond.
Blanda sedan i alla ingredienser och låt puttra minst 30 minuter, gärna längre. Soppan blir bara godare av att puttra länge.
Mina kommentarer: Jag hade bara bruna senapsfrön och det fungerade utmärkt. Jag köper hel spiskummin, rostar den lätt i torr panna och mal den i en mortel.
Kommentarer
Skicka en kommentar