Gyllengul fisksoppa





Bilden gör inte soppan rättvisa, det måste jag inleda med. Det är ju det där med att få fram systemkamera och blixt och grejor en mörk novemberkväll när familjen sitter hungrig vid bordet. Istället tar jag fram min iPhone och nä, den har ingen bra kamera *skrattar* Nåja, ni får tro mig på mitt ord att detta är en riktigt god soppa. Ena dottern utnämnde den raskt till den godaste soppan hon ätit... men sen kom hon på att linssoppan nog är lite godare. Men bara lite.

Jag stod där på kvällen med en bit lax som blivit över och surfade runt lite på nätet. Hittade sajten Fisksoppa och utgick från receptet "Enkel fisksoppa".  Sen la jag till lite, drog ifrån något och ... ja man tager vad man haver. Men jag skriver ner hur jag gjorde här så att jag kan göra om den. Annars lär dottern ge mig onda ögat.

Gyllengul fisksoppa

4 portioner

500 gram laxfilé
300 gram räkor med skal
2-3 morötter
1 palsternacka
½ purjolök
1-1½ liter vatten
2 fiskbuljongtärningar eller fond
2 msk vetemjöl
matfett att steka i
½-1 tsk Madras Curry
1 tsk hackad dill
salt och peppar
ev citron i klyftor

Skala och riv moröttter och palsternacka grovt. Skölj och skiva purjolöken. Fräs grönsakerna i lite matfett i en stor gryta stor nog att rymma soppan. De ska bara fräsa lite försiktigt, inte få färg. Strö över curry och fräs en minut till så utvecklas kryddblandningens smaker bättre. Strö över vetemjöl och rör om. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna. Koka upp och låt småkoka i ca 10 minuter.

Skär fisken i lagom stora bitar, inte för små för då faller fisken ihop och blir torr och tråkig. Skala räkorna. Spara ev en räka oskalad per person som dekoration.

Lägg fisken i soppan och låt sjuda helt kort. Fisken ska bara knappt bli genomkokt. Lägg i räkorna. De ska inte koka alls, bara bli ljumna. Krydda med dill, smaka av - kanske behövs lite mer salt och peppar?

Servera genast, gärna med citron att klämma i soppan själv vid bordet. Ett gott bröd är gott till också.

Kommentarer

  1. Låter supergott! Min dotter gillar tyvärr varken fisk eller linser. Men jag trotsar henne ibland.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg