Amerikanska pannkakor



Slöa söndagmorgnar äter vi en långsam frukost och kostar på oss det lilla extra. Ibland blir det varma scones (Till frukost? Javisst, varför inte?), ibland ägg och bacon, ibland croissanter (fuskvarianten från Sara Lee alltså, här kavlas inte). Och ibland gör vi amerikanska pannkakor. Jag följer ett recept som publicerades i GöteborgsPosten på tidigt 1990-tal, och det var i samband med en intervju med Tomas Tengby. På något sätt känns det som att cirkeln sluts när vi lyssnar på Tengby på en söndagsmorgon och äter "hans" pannkakor.

Stek dem ganska långsamt över medelstark värme. De ska hinna pösa upp sig likt wettexdukar. Vi äter med förtjusning pannkakorna nybakade med pancake syrup och blåbär. Prova du också :)

Amerikanska pannkakor

2 portioner

1 ägg
2½ dl mjölk
2 msk olja
2½ dl vetemjöl
1 msk socker
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat

Blanda ägg, mjölk och olja. Blanda i en annan bytta ihop mjöl, socker, salt, bakpulver och bikarbonat. Blanda ner i äggblandningen och vispa runt så att det inte är några klumpar.

Stek dem långsamt i en stekpanna på medelstark värme i matfett. Servera genast med antingen lönnsirap eller pancake syrup, samt blåbär.

Mina kommentarer: Det går utmärkt att göra dem mjölkfria med havre-, ris- eller sojamjölk. Nemas problemas.

Kommentarer

  1. Hit hittade jag av en slump och fann mycket gott o "matnyttigt"!
    Så synd att ni inte gillar rotmos, som är så gott, billigt o nyttigt.
    Du skriver "ingen rotmos" i namnet på bloggen och det känns trist att säga det men språkpolisen i mig vaknade till och det kliar liksom i fingrarna att ändra till INGET rotmos. Du vet som man säger i Göteborg - gött mos!
    Kanske har många tyckt till om det här så du är trött på det och ändrar du inte så är det Ok också nu när "polisen haft ordkontroll"

    SvaraRadera
  2. Du är faktiskt den första som påpekar det. Jag är själv med i språkpolisgrupper på facebook och just frågan om det heter "mosen" eller "moset" har varit uppe till het diskussion. Jag vill minnas att båda två är ok och att det är dialektalt helt enkelt :) Hos oss får man ingen rotmos till middag, för ingen annan än jag vill ha det. Men stöter jag på rotmos på någon restaurang äter jag det gärna :) Du är välkommen tillbaka. Du får väl scrolla på sidan så du slipper se den hiskeliga headern.

    SvaraRadera
  3. Det är helt Ok med ingen mos. Tänkte mig att det var dialektalt. Jag säger ju ett potatis men absolut inte ett apelsin!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg