Lime- och chokladkaka med Margaritagrädde



Ytterligare en chokladkaka, jag vet. Men det är ju så gott! Att jag bakade den här kom sig av att en av gästerna vi hade var glutenintolerant, och den här kakan är glutenfri. Margaritagrädden innehåller alkohol så barnen fick icke smaksatt grädde och glass som tillbehör istället. Men som vuxen kan jag bara säga att Margaritagrädden verkligen var pricken över i med sin limesyrlighet.

I tider av LCHF och makroner finns det numera mandelmjöl att köpa i allt fler vanliga mataffärer och jag använde sådant istället för att stå och skålla, skala och mala mandlar själv. Väldigt bekvämt.

Receptet är hämtat från Nigella.com och jag har översatt själv, med risk för feltolkningar alltså.

Lime- och chokladkaka med Margaritagrädde

1 kaka - 8-10 portioner

Kaka
150 g mörk choklad, hackad
150 g osaltat smör, rumstempererat (+ lite att smörja formen med)
6 ägg
250 g strösocker
100 g mald mandel
4 tsk kakao
1 lime, saft och zest
florsocker att pudra över (valbart)

Margaritagrädde
60 ml pressad lime (2-3 limefrukter)
1 msk tequila
1 mska Triple sec eller Cointreau
75 g florsocker
2½ dl vispgrädde

Sätt ugnen på 180 grader. Förbered en springform genom att klä botten med bakplåtspapper, och smöra form och papper med smör.

Smält smör och hackad choklad antingen på spisen eller i micron. Rör om till en jämn chokladsmet. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt. Blanda den malda mandeln med kakaopulvret. Rör den nu något avsvalnade chokladsmeten i äggblandningen och blanda sedan i mandelblandningen. Riv ner det yttersta gröna av en tvättad limefrukt och pressa också i limejuicen.

Häll smeten i springformen och låt gå i ugnen 40-45 minuter. Börja kolla kakan redan efter 35 minuter, för det går olika fort i olika ugnar. Kakan ska ha stelnat till men fortfarande var lite halvlös i mitten.

Ställ kakan på ett galler. Låt den stå en liten stund för att svalna av, lägg sedan över en handduk för att undvika att ytan stelnar och går i bitar.

När kakan är kall kan du dekorera kakan genom att pudra över lite florsocker.

Till Margaritagrädden börjar du med att pressa lime och blanda med florsocker, tequila och likör i en skål till en jämn tjock vätska. Vispa grädden lätt och blanda ner limeblandningen. Rör om.

Servera Margaritagrädden till kakan.

Min kommentar: Vi hade ingen likör hemma så jag skippade den och grädden blev väldigt god utan också. F




Kommentarer

  1. Fresta med ännu mera snadder nu ser jag.
    Har precis satt in muffinsen i ugnen. Får se om jag gör krämen. Annars går det nog att äta dom ändå :))
    Smeten var i alla fall god, hihi.
    Kram Synnöve.

    SvaraRadera
  2. My god! Ser helt fantastisk ut! Och jag som dessutom känner en glutenintolerant. Då bara måste jag ju prova receptet ifall hon kommer på besök.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg