Parmesanjärpar i tomatsås
I mammas bokhylla hittade jag "GI till vardags" av Cathrine Schück. Vi letade nåt gott och enkelt till kvällsmat och då provade vi det här receptet. Vi åt järparna tillsammans med råris och kikärter och en grönsallad.
Parmesanjärpar med tomatsås
4 portioner
Järpar
500 g lamm- eller nötfärs
2 ägg
1 dl grovriven parmesan
1 tsk salt
2 krm peppar
1 pressad vitlöksklyfta
olja att steka i
timjan till garnering
Tomatsås
4-6 tomater
1 röd paprika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olivolja
salt och svartpeppar
basilika eller timjan
Börja med tomatsåsen Sätt ugnen på 200 grader. Skär alla grönsaker i grova bitar eller tärningar. Mosa eller hacka vitlöken och fördela över det röda. Ringla lite olivolja över grönsakerna och ställ in i ugnen. Låt baka i 20-30 minuter tills grönsakerna ser mosiga och en aning rostade ut. Låt svalna och mixa sedan med stavmixer. Smaka av med salt, peppar och basilika eller timjan.
Blanda färsen med ägg, parmesan, vitlök, salt och peppar. Forma till avlånga järpar. Stek gärna en provbulle och smaka av för att kolla kryddningen. Bryn järparna i stekpannan och låt eftersteka på lägre värme tills de är genomstekta. Det går att eftersteka i ugn i 200 grader i 20 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar