Tomatmarinerad lax på grillen

Lax är barnens favoritfisk och visst kan det vara underbart gott med lax. Men lika god som väl tillagad lax är, lika trist och tråkig kan fisken vara om den steks för hårt. Lax ska vara färsk och tillagas så att den är snudd på rå i mitten. Då blir den saftig och smälter i munnen. Så grilla absolut inte lax för länge!

Jag vet inte hur stor roll marinaden spelade, men den här laxen blev väldigt, väldigt god. En del kan nog tillskrivas min man som har fått upp känslan för Webergrillen. Han vet precis hur han reglerar värme och tillagningstid så att allt smakar kanon!

I grundreceptet, hämtat från KvällsPostenbilagan "118 grillrecept" från april 2011, användes skinnfri lax som träddes på spett. Men vi behöll skinnet och struntade i spetten. Varför krångla till det?

Laxen skulle serveras tillsammans med bön- och mangosalsa och ett gott bröd, men jag stöttade med lite ris till de gäster som ville ha det.

Tomatmarinerad lax på grillen
4 portioner

600 g laxfilé

Marinad
2 dl tomatjuice
4 msk olja
saften av 1 citron
1 krm vitpeppar
1 krossad vitlöksklyfta
1 smulat lagerblad
1 msk hackad färsk timjan
1 tsk salt

Blanda ingredienserna till marinaden och häll över fisken. Låt stå kallt och dra i 30 minuter till 1 timme.

Trä upp laxbitarna på dubbla grillspett (så snurrar inte fisken på spetten när du ska vända den på grillen). Grilla laxen runtom 5-8 minuter.

Servera med salsa och ett gott brödKommentarer

Populära inlägg