Sallad med rödbetor, prosciuotto och fetaost

Inlagda rödbetor till pyttipanna är en klassiker, och att spara på naturens gåvor genom att koka, safta, sylta och lägga in är både gott och klokt. Men missa inte att njuta de färska rödbetorna som finns att köpa med blast och allt i butikerna nu. Hemma hos Lisa bjöds det på rödbetssallad och här kommer det en receptskiss, för jag har inga mängder i huvudet. Och jag tror vi avvek lite från grundreceptet :)

Sallad med rödbetor, prosciutto och fetaost
4 portioner

En bunt färska rödbetor med blast
1 pkt fetaost
prosciutto
1 näve ruccola
1 näve pinjenötter
god olivolja
god vinäger
flingsalt
nymald svartpeppar

Skär av blasten på rödbetorna och lägg dem i kokande lättsaltat vatten. Späda rödbetor behöver ca 20 minuter. Om du gör salladen på vintern kan rödbetorna behöva 45-60 minuters koktid.

Skär prosciutto i mindre bitar och knaperstek i het panna. Rosta pinjenötterna i torr panna.

Prova med en sticka om rödbetorna är klara. Häll av kokvattnet och häll på kallt vatten en stund. Skala rödbetorna genom att dra av skalet med fingrarna, det lossar lätt. Skär upp rödbetorna i halvcentimetertjocka skivor.

Arrangera rödbetorna vackert på en tallrik och varva dem med prosciuotto, ruccola och fetaost. Ringla över god olivolja och god vinäger. Strö över flingsalt och nymald svartpeppar och toppa med pinjenötter.

Kommentarer: Om du inte tål pinjenötter kan rostade solroskärnor ge knaprighet till salladen.

Kommentarer

  1. Är det ditt eget recept? Undrar då det var ett ganska likt ett som vann en tävling på arlas hemsida för Apetina feta ost..

    SvaraRadera
  2. Precis som jag skrev i texten så avvek vi från receptet hon hade. Och jag har ingen aning om var det i sin tur kom ifrån. Men det finns ingen upphovsrätt på recept, så egentligen spelar det ingen roll. Vi vet ju inte var Arla har fått det ifrån...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg