Asiatiska filoknyten med scampi

Foto: Anders Hansson


Visst ser det smarrigt ut? Och det är det! Men jag kan inte ge er ett exakt recept. Detta är en rätt min vän Lisa gjort så många gånger att hon höftar lite. Ursprungsreceptet vet hon inte var det är. Så jag tittade noga på hur Lisa gjorde och försöker skriva ner det här. Vet dock att just citrongräset är en mycket viktig ingrediens - så byt inte ut det!

Asiatiska filoknyten med scampi
4 portioner

1-2 morötter
en näve färska sockerärter
4-5 blad romansallad eller andra salladsblad med stuns
1 purjolök
2 salladslökar
1 tumstor bit färsk ingefära
1-2 citrongräs
filodeg
neutral olja

ca 20-25 scampi
½ dl neutral olja
1 tsk sesamolja
1-2 vitlöksklyftor
2 msk ljus sojasås
peppar
finhackat citrongräs om du vill

Oystersås till servering

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader C.

Börja med att lägga skalad rå scampi i marinad. Blanda olja med vitlök, sesamolja och sojasås och dra ett par drag med pepparkvarnen. Lägg i scampi och rör om. Låt stå medan du gör filoknytena.

Skala och skär ingefära pyttesmått. Skala och skär citrongräs pyttesmått. Skala morötter och skär i smala strimlor. Skär sockerärtor i långa strimlor. Skär salladslök i tunna skivor. Skär sallad i cm-tjocka strimlor.

Värm upp en wok och häll i lite neutral olja. Woka grönsakerna tillsammans med citrongräs och ingefära. Salta lätt om du vill. När grönsakerna slaknat något men fortfarande har stuns drar du av woken från värmen och låter grönsakerna svalna.

Skär purjolök i längsgående cm-tjocka strimlor, ca 10 cm långa. Detta ska bli "snören" till dina knyten. Förväll purjolökssnörena helt snabbt antingen i kokande vatten eller micro.

Rulla ut filodegen och skär rutor om ca 15x15 cm. Ta två lager filodeg till varje knyte. Lägg lite av de wokade grönsakerna i mitten på filodegen och gör ett litet knyte. Knyt försiktigt ihop knytet med purjolökssnöre. Lägg knytet på en plåt och fortsätt skapa fler knyten. Pensla knytena med ett tunt lager neutral olja och sätt in plåten i ugnen, långt ner. Låt knytena få gyllenbrun färg. Det tar ca 6-10 minuter.

Woka scampi i sin marinad på hög värme tills de fått en rosa färg. Woka lite i taget.

Lägg upp 1-2 knyten tillsammans med några scampi på en tallrik. Häll antingen upp Oystersås direkt vid serveringen eller låt varje gäst ta för sig efter tycke och smak. Servera genast.

Mina kommentarer: Jag ska be Lisa korrekturläsa det här. Reserverar mig för ändringar alltså :)





Kommentarer

  1. Vilka fantastiska knyten! Jag är SVÅR på asiatisk mat och kommer definitivt testa dessa.
    Många hälsningar från fröken Dill

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg