Pärlcouscous med sommarens örter

Ombyte förnöjer och när du tröttnat på färskpotatis på längden och tvären kan jag rekommendera den här couscousvarianten som tillbehör till en bit grillat kött.

Pärlcouscous har sina rötter i Libanon där den heter Moghrabiah. Ibland kallas den också helt enkelt för libanesisk couscous. Det är helt enkelt durumvete som fuktats och rullats till små kulor för att öka hållbarheten.

Pärlcouscous får lite mer tuggmotstånd än vanlig couscous och i den här rätten möter tugget goda smaker av yoghurt och örter. Receptet hittade jag i Allt om Mats specialtidning om grillat sommaren 2011.

Pärlcouscous med sommarens örter
10 personer

600 g pärlcouscous
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
2 tsk pressad citron
1½ dl rapsolja
2 dl turkisk yoghurt
1 msk hackad persilja
1 msk hackad dragon
1 msk hackad dill
1 msk hackad körvel
1 msk hackad gräslök
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar

Koka couscousen enligt anvisningarna på förpackningen. Häll bort vattnet och skölj i kallt vatten.

Vispa ihop äggulor, senap och citronsaft. Tillsätt oljan, först droppvis och sedan i en tunn stråle. Vispa kraftigt alternativt använd en handmixer. Rör i yoghurten. Blanda i örterna. Krydda med salt och peppar.

Blanda couscous med örtmajonäsen och servera.

Mina kommentarer: Gissar att man kan byta ut örterna efter egen smak och huvud, men den här kombon var väldigt god. Och om man inte vill vispa sin egen majonäs går det säkert lika bra att ta ett par matskedar färdig majonäs från en burk och blanda med yoghurt och örter.

Kommentarer

  1. Åh, yumyumyum! Det låter fantastiskt gott, couscous är ju aldrig fel och så alla dessa härliga örter! mums =)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg