Robertos kaka


Detta är en favorit som jag återkommer till, uppskattad av hela familjen. En kaka som är enkel att göra och väldigt god att äta. Lite som nåt mittemellan marsipangodis, mazarin och fruktkaka. Den ska stå och gotta till sig i 2 dygn i kylen innan den avnjuts, så det är en bra bjudkaka. Om du ska bjuda på den på lördagkvällen bakar du den på torsdagkvällen. Perfekt!

Receptet är hämtat ur Anna Bergenströms "Annas kakbok".



Robertos kaka
1 kaka

100 g smör eller margarin
200 g mandelmassa
2 ägg
2 rågade dl socker
2 dl vetemjöl
(inget bakpulver)
1 rågad tsk vaniljsocker
1 dl russin
6 finhackade torkade aprikoser
2 msk konjak, whisky eller rom

Smörj och bröa en liten rund bakform - helst en med löstagbar botten, ca 20 cm i diameter. Klipp gärna ut en rundel av bakplåtspapper och lägg den i formens botten, så blir det enklare att få loss kakan.

Smält smöret och ställ åt sidan. Riv mandelmassan grovt och ställ åt sidan. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och pösigt. Häll i det smälta smöret och rör om. Vänd ner den rivna mandelmassan.

Blanda i en liten skål vetemjöl med vaniljsocker, russin och aprikoshack. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Smaksätt med konjak, whisky eller rom. Häll smeten i den smorda formen.

Grädda i 160 graders ugnsvärme i 45-50 minter för en form 18 cm i diameter, ungefär 40 minuter för en form som är 20 cm i diameter.

Kakan stelnar när den har kallnat - den ska helst stå i två dygn i kylen innan den serveras. Skär man i den första dagen blir kakan kladdig och inte lika trevlig, men den smakar såklart gott ändå.

Servera med nyvispad grädde och färska bär.

Mina kommentarer: Rökig whisky gör sig inte i den här kakan. Vår favorit är konjak. Eller Eau de Vie som jag har för matlagnings- och bakbruk här hemma.

Kommentarer

  1. Jag googlade på rotmos och hamnade i din blogg. Kul! Du har en hel del recept som jag kan tänka mig att prova...

    Hälsningar Annica i Malmö

    SvaraRadera
  2. Vad roligt! Kul att du tittade in. Du är alltid välkommen tillbaka. Om du provat ett recept får du jättegärna skriva en kommentar och berätta hur det gick!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg