Vegansk risgrynsgröt i CrockPot




Risgrynsgröt är starkt förknippat med jul för mig. Men eftersom jag inte tål mjölk så bra får jag oftast avstå. Därför har jag under några år provat göra vegansk gröt i slow cookern. I början provade jag med att köra den över natten för att få en varm gröt, men åtta timmar är lite för länge. Det blev inte jättebra. Nu har jag landat i ett recept som går på fyra timmar. Man får göra den dagen före och så helt enkelt värma på den till frukost. Alternativt stiga upp rackarns tidigt på julaftons morgon.

Grejen med slowcooker, min är av märket CrockPot, är att man inte behöver passa gröten mer än att röra om en gång i timmen. Slowcookern håller en låg, jämn temperatur i flera timmar och tillagar maten varsamt. Om du väljer etiketten CrockPot här på bloggen får du fler förslag på mat som lämpar sig för slowcooker.

Efter mina tester så tänker jag att rismjölk ger den vackrast vita gröten. Havremjölken ger gröten en lite grådaskig färg (men smaken är det inget fel på). Jag har även kört med mandelmjölk, men tillverkningen av den är ju lite tveksam så jag håller mig till rismjölken.

Vegansk risgrynsgröt i CrockPot

8 portioner

4 dl grötris
1 liter vegansk mjölk, helst rismjölk
2 dl havregrädde för att få upp fetthalten
4 dl vatten
1 tsk salt
2 msk socker
1 st kanelstång
Lite veganskt margarin för att få upp fetthalten
ev 1 tsk vaniljpulver

Lägg ner allt i grytan och rör om. Lägg på locket och ställ in slowcookern på låg och kör i 4 timmar.

Rör om efter hand och häll ev på lite mer mjölk för att få önskad konsistens.

Ät som varm gröt med lite socker, mald kanel och en skvätt havremjölk.


Kommentarer

Populära inlägg