Kyckling med svamp, druvor, bacon och salvia


Det finns så många goda recept med kyckling. Här är ett av dem. Det är några moment, som att steka baconet, men det tar inte så förfärligt lång tid. Receptet är hämtat ur ELLE Mat & Vin.

Kyckling med svamp, druvor, bacon och salvia

4 portioner

1 hel kyckling eller bitar med ben
150 gram bacon
250 g champinjoner
olivolja till stekning
1 klyfta vitlök
salt och nymalen svartpeppar
4 schalottenlökar
3 kvistar färsk timjan
6 blad salvia
3½ dl vitt vin
200 g kärnfria gröna druvor
2 dl vispgrädde eller havregrädde

Till servering
1 kg små fina potatisar
En god grönsallad

Värm ugnen till 200 g. Dela kycklingen i fyra delar. Skala och dela lökarna i fyra klyftor. Stek baconskivorna krispiga i en het stekpanna. Lägg dem att rinna av på hushållspapper. Rensa svamparna  och stek dem i baconfettet (eventuellt får du fylla på med lite smör, margarin eller olivolja). Lägg i vitlöken och låt bryna med en kort stund, men se upp så den inte mörknar. Ta upp svampen och lägg åt sidan medan du bryner kycklingen med skinnsidan nedåt i baconfettet. 

Lägg kycklingbitarna med den gyllene skinnsidan uppåt i en ugnsfast form. Fördela lök, svamp, timjan och salvia i formen. (spara någon kvist av det gröna till garnering.) Häll i vinet i ugnsformen och ställ in i ugnen. Låt gå i 30 minuter. 

Skrubba eller skala potatisen och koka dem mjuka i lättsaltat vatten i ca 20 minuter. 

Skölj vindruvorna. Ta ut kycklingen ur ugnen. Tillsätt vindruvor och grädde och ställ tillbaka i ugnen. Låt gå ytterligare 15 minuter tills kycklingen är genomstekt. Kontrollera gärna att kycklingen kommit upp i 70 grader med en termometer. Strö knaperstekt bacon över kycklingen och de gröna kvistarna du sparat. Servera med nykokt potatis och sallad. 

Mina kommentarer: Jag har förändrat receptet något. Och jag tog mer än 6 blad salvia - det är ju så gott. Dessutom använde jag havregrädde så att alla kunde äta anrättningen.

Kommentarer

Populära inlägg