Tahini och dadelsirap - a match made in heaven


Det här är nästan inte ett recept. Det är så busenkelt att du behöver knappt tänka. Men så ljuvligt gott! Snappade upp blandningen på Zeinas kitchens instagram där det var något självklart för henne att så gör man ju... Och reaktionerna lät inte vänta på sig. Vi var många svenskar som aldrig hört talas om blandningen, medan den är välkänd i arabisktalande länder.

Det är sött och gott, lite åt nutellahållet, men med en strävhet från tahinin som gör att upplevelsen påminner om jordnötssmör. Enligt Zeina ställer man en skål på bordet och doppar vitt bröd i och äter som snacks eller godis. Jag tänker bredare att den här röran kan passa i bakverk, på pannkakor, som godispålägg, på gröten, på våfflor...

Låt mig skriva några ord om tahini. Det är helt enkelt finmixade sesamfrön. Tahinin får olika smak beroende på om fröna är skalade eller inte och rostade eller inte. Det finns många svenska märken med tämligen grovkornig tahini. Den smakar inte på långa vägar lika gott som den på bilden. Varianten jag använder här är lent krämig, men väl i munnen har den en strävhet som gör att den fastnar i gommen på samma sätt som jordnötssmör. Jag rekommenderar den här sorten framför de grova varianterna både till detta receptet och receptet till hummus. Ja till allt med tahini i. Grundregeln är att välja en burk med arabisk text så får du en god tahini. Tips är att första gången rota ner med en lång sked eller gaffel i burken och röra om, för oljan stiger och lägger sig överst och längst ner packas en torr massa som blir lite tråkig att äta på slutet annars. 

Tahini och dadelsirap

2 delar tahini
1 del dadelsirap

Häll i en skål. Rör om. Klart. Servera med vitt bröd. 

Kommentarer

Populära inlägg