Chorizovåfflor
Våfflor med chorizo? Nu pratar hon väl ändå i nattmössan? Visst låter det tokigt, men det blev förvånansvärt gott! Bra mat de där dagarna när familjen inte hinner samlas till gemensam middag. Då ställer man fram smet, våffeljärn och tillbehör, så får var och en ta åt sig när det passar. 

Receptet är hämtat från Allt om Mat nr 4 2019.


Chorizovåfflor

10-12 våfflor

200 g rå chorizokorv
150 g manchegoost
1 grön chili
6 dl (360 g) vetemjöl
1 msk bakpulver
7 dl mineralvatten

Tillbehör
1 krispsalladshuvud
3 msk olivolja
1 msk pressad citron
2 krm salt
50 g hyvlad manchegoost
2 dl gräddfil

Dra bort skinnet från korven och hacka inkråmet. Stek inkråmet i en het stekpanna under omrörning så att köttblandningen smulas sönder och får fin färg. Låt svalna.

Grovriv osten. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda mjölk, bakpulver och salt. Tillsätt vattnet och vispa till en klumpfri smet. Rör i korven och eventuellt fett från den, ost och chili.

Strimla salladen och blanda med olja, citronsaft och salt. 

Grädda ca 1 dl av smeten åt gången i ett hett våffeljärn tills våfflorna fått fin färg. Låt dem ligga på galler medan du gräddar resten av smeten. Servera dem nygräddade toppade med sallad, hyvlad manchego och en klick gräddfil.

Mina kommentarer: Jag gjorde smeten mjölkfri genom att utesluta osten. Den fick de som tålde riva ovanpå de varma våfflorna istället. Tog chiliflingor istället för färsk chili. Istället för gräddfil använder vi Oatlys iFraiche.  Den färska chorizokorv jag hittade lät sig inte smulas så lätt men det gick bra med lite större bitar också. Tror nog det går fint med vanlig chorizo också om man hackar den ganska fint. 

Kommentarer

Populära inlägg