Ugnsbakade körsbärstomater med kapris och ströbrödUgnsbakade tomater är en favorit sedan länge i vår familj. Tomater som har fått gå lääänge i ugnen tillsammans med olivolja, kryddor och en gnutta socker är väldigt gott. När jag såg detta recept måste jag ju bara prova. Vi älskar långbakade tomater och vi älskar kapris. Detta kan ju inte bli fel.

Jag köpte tomater, delade dem i halvor och ... VA? Ingen kapris? Vi har alltid typ tre burkar kapris i kylen - små, mellanstora och cocktailkapris. Ja såna där stora med pinnen kvar. (Vet förresten någon var man får fatt i saltad kapris? Berätta! Jag hittar aldrig.  Nåväl, ingen kapris. Men vi hade ett par burkar med Zetas tapenade med kapris och oliv. Det är en annan favorit, funkar jättebra på pizza kan jag berätta. Nåväl, det fick bli den här varianten den här gången. Och det funkade fint för det var ju ett recept som hängde ihop med Mersmaks fina artikel om Fernando di Luca som är grundaren till Zeta. 

Det blev jättegott. Till och med familjens yngsta som är något skeptisk till tomater tog om. Högsta betyg! Det här gör vi fler gånger.

Ugnsbakade körsbärstomater med kapris och ströbröd

4 portioner

500 g körsbärstomater, gärna sådana på kvist
4 msk kapris
4 msk hackad oregano
3 msk ströbröd*
4 + 1 msk olivolja
1 tsk socker
1 tsk flingsalt
½ tsk nymald svartpeppar

Sätt ugnen på 120 grader. Dela tomaterna och lägg med snittytan upp i en ugnssäker form eller på en plåt med bakplåtspapper. Blanda kapris, oregano och ströbröd med 4 msk av olivoljan.

Ringla resten av oljan på tomaterna och strö över socker, salt och peppar. Skeda på kaprisröran och tillaga i ugnen i cirka 2 timmar.

* Gör low-FODMAP: Använd glutenfritt fodmapfritt ströbröd.


Kommentarer

Populära inlägg