Mustig gryta i CrockPot


Med hösten kommer lusten till långkok; mustiga grytor, möra stekar och smakrika såser. Även de mest sega och tråkiga köttbitar kan bli underbart möra om man låter dem koka lääänge. Då är en slow cooker kalasbra. Min är av märket CrockPot men det börjar dyka upp allt fler på den svenska marknaden.  

En slow cooker tillagar maten på låg värme under lång tid. Jag laddar alltså med mat på morgonen och när vi kommer hem från skola, jobb och aktiviteter doftar köket underbart och maten är klar. Eller så laddar jagden på förmiddagen, går ut en lång promenad och gör allt det där jag vill göra en ledig söndag. Framåt kvällen är maten klar. 

Jag fick inspiration till den här grytan på en blogg och så gjorde jag några justeringar. Smakkombinationen blev väldigt god.

Mustig gryta i CrockPot

4 portioner

ca 1 kg grytbitar av nöt eller älg
matfett att bryna i
2 gula lökar
2 morötter
2-3 rödbetor
1-2 palsternackor
2-3 msk hackade soltorkade tomater
2-3 klyftor Black garlic (fermenterad vitlök)
1+2 dl vatten
2 dl rödvin
2 lagerblad
2 tsk timjan
3 msk oxfond
några drag med kvarnen av svartpeppar
½ dl syltlök
2-3 dl havregrädde
Maizena redning efter behov
kinesisk soja för färg och sälta

Gör så här
Bryn grytbitarna i lite matfett så att de får fin färg i en stekpanna. Lägg över i CrockPoten. Häll i 1 dl vatten och rör om så att du får med alla goda smaker och häll vattnet över köttet. Skala lök och rotsaker och skär i grova bitar. Lägg dem i CrockPoten. Lägg i Black garlic, rödvin, oxfond, timjan, lagerblad, soltorkade tomater, mer vatten och avsluta med att dra några drag med pepparkvarnen över det hela. Rör runt. Lägg på locket och låt gå i 8 timmar på låg.

När det är två timmar kvar kan du lägga ner syltlöken och röra runt lite. Lägg på locket och låt gå de sista timmarna.

Skala potatis och koka den. Skopa ur såsen ur CrockPoten och häll i en kastrull. Häll på havregrädde och låt koka upp. Häll i någon tesked kinesisk soja för smak och djupare färg. Smaka av - är såsen lagom salt? Justera. Häll i maizenaredningen och koka upp. Såsen ska vara simmig men inte för tjock. Häll tillbaka den över köttet i CrockPoten.

Servera grytan med nykokt potatis och tillbehör som sallad, surkål, lingon, inlagd gurka eller vad du tycker är gott. 


Kommentarer

Populära inlägg