Japansk rissallad med rökt lax


Gillar du sushi? Då kan den här rätten vara något för dig. Man slipper rullandet och pillandet men får ungefär samma smaker. Det går ganska snabbt att göra och är mättande. Den perfekta vardagsmaten faktiskt. 

Receptet är hämtat ur ELLE Mat&Vin nummer 7 2017.

Japansk rissallad med rökt lax

4 portioner

450 g sushiris (rundkorningt, det funkar med grötris också)
6 dl vatten
1 krm salt
½ dl risvinäger
1 tsk strösocker
500 g vitkål, finstrimlad
3 salladslökar
200 g varmrökt lax
lite sesamfrön

Dressing
1 dl rapsolja
60 g gari, inlagd ingefära
2 schalottenlökar, finhackade
2 tsk tamarisoja eller 1 msk japansk soja (tex Kikkoman)
2 msk risvinäger

Skölj riset noggrannt. Lägg det i en kastrull och häll på vatten och salt och låt koka upp. Koka under omrörning i 2 minuter. Sätt på ett lock, dra ner värmen och låt puttra försiktigt i  8 minuter. Ta kastrullen av värmen.

Rör ihop vinäger och socker och ringla det över riset. Låt vila under lock i 5 minuter. Sprid sedan ut riset på en bricka eller plåt och låt svalna något.

Mixa ihop ingefära, olja och schalottenlök med en stavmixer. Rör sedan ner tamarisoja och risvinäger. 

Blanda kål och salladslök i en skål och häll över ett par skedar av dressingen. Rör om. 

Lägg upp maten i skålar. Först riset, sedan vitkålssalladen och sist smular du över laxen. Strö över lite sesamfrön och servera med dressingen. Lite soja är också gott till. 


Kommentarer

Populära inlägg