Frukostmuffins med ägg och baconPinterest är en fantastisk sajt där man kan spara på alla möjliga och omöjliga bilder på olika virtuella anslagstavlor. Mina anslagstavlor handlar av någon underlig anledning oftast om mat. En anslagstavla jag lagt till bilder på heter Brunch - ja ni vet den där långlata matiga frukosten som går över i lunch. Det är sällan jag fått ställa till med brunch, men idag fick jag det! Det är många släktingar och vänner som vill träffas under semestertiden och våra vänner hade ett tajt schema när de äntligen var här i södra delarna av Sverige. Så kom vi på att de ändå hann med en blixtvisit förmiddag/lunch och då, DÅ fick jag äntligen ställa till med brunch!

Jag bakade Banana Bread från Made by Marys bok om frukostar. Tyvärr ligger det inte med på webben, så jag får göra det en gång till och lägga upp det här. Det doftade ljuvligt i köket. Jag la upp frukt och ost och marmelader och nutella och ... ja ganska många olika godsaker. Och så vispade jag ihop dessa "muffins", som egentligen inte alls är muffins, men man gör dem i muffinsformar. Nu fick vi ännu fler dofter i köket. Barnen hovrade runt ugnen och undrade vad det var som var på gång.

Receptet hittade jag via Pinterest som sagt, och jag har gjort lite ändringar i det. Jag reagerade på det oerhörda slöseriet att ta ut en rundel av vitt bröd och lägga i botten på varje muffinsform. 12 skivor bröd där man slänger det mesta? Galet. (Nej, jag gör inte krustader av resterna) Nä, man kan nog skära till småbitar och lägga längst ner, för brödet flyter ändå upp och blandar sig med ägget. Det är ingen som ser om det är en perfekt rundel eller inte.

Gott blev det i alla fall.Så gott att det var vissa förhandlingar kring vem som fick ta de sista muffinsarna.

Det här är inget jag kommer att stå med en vardagsmorgon, men till en och annan lång och lat söndagsfrukost kanske.

Frukostmuffins med ägg och bacon

12 st

Vitt bröd, som mest 12 skivor
8-9 ägg beroende på storlek
1 paket bacon (140 g)
1 liten påse riven ost
två matskedar (havre-)grädde
lite chiliflingor
örtsalt och svartpeppar
hackad gräslök till garnering

Sätt ugnen på 180 grader. Ta fram en muffinsplåt och smörj

Ta ut rundlar av bröd eller skär bara i mindre bitar, och lägg i botten av varje muffinsform. Knäck äggen i en bunke och vispa ihop lite lätt med en gaffel tillsammans med grädde, chiliflingor, örtsalt och svartpeppar. Fördela äggblandningen i formarna. Fyll inte på för mycket, du ska få plats med riven ost också. Ta så mycket ost du vill och vågar. Skär ett paket bacon i strimlor och strössla över varje muffins.

Sätt in i ugnen och låt gå i 15- 20 minuter. Jag lät mina gå i 17 minuter och sedan ett par minuter på grill för att få lite extra färg och krispiga bacon. Ta ut och låt svalna lite innan du pillar ut dem ur formarna, lägger upp på fat och dekorerar med hackad gräslök.

Ät muffinsarna direkt.

Mina kommentarer: I originalreceptet stod det inget om att smörja muffinsplåten. Non-stick lever sällan upp till namnet och det var svårt att få muffinsarna ur formarna. Därför har jag lagt till att man ska smörja dem.

Jag gjorde några av dem mjölkfria genom att alla fick havregrädde i äggblandningen, och två av muffinsarna fick veganost från Astrid och Aporna.Kommentarer

Populära inlägg