Isländsk räkcocktail
Räkcocktail är ju en riktig klassiker som förrätt. Många gånger är de ganska feta med mycket majonäs och creme fraiche som kletar i munnen. Det är inte den här. Den är läcker, lätt och full av smaker. Precis som jag vill ha den. Receptet hittade jag på Allt om Mats webb, men jag har justerat lite i receptet och här nedan skriver jag hur jag gjorde.
Glöm inte att skålla och skala tomaterna och lägg dem i vinägretten i god tid.
Isländsk räkcocktail
4-6 portioner
500 g räkor med skal
Blandad sallad (jag använde mini-gem)
Vinägrett
2-3 cocktailtomater per person
3 msk olivolja
2 msk vit vinäger
2 msk finstrimlad purjolök eller salladslök
1 msk finhackad slätbladig persilja
salt och peppar
Dressing
½ dl creme fraiche, eller iMat Fraiche
2 msk majonäs
1 msk nyriven färsk pepparrot - eller mer om du vill
salt och peppar
Garnering
strimlad purjolök
ett vackert salladsblad
ev vacker rom
Börja med att skålla och skala tomaterna. Skär ett litet kryss i tomaterna och lägg i kokande vatten ca 5 sekunder. Ta upp och lägg dem i en skål med kallt vatten. Ta av skalet.
Blanda vinägretten i en skål och lägg ner de skalade tomaterna. Blanda om. Låt stå i minst 30 minuter, gärna längre.
Blanda ihop dressingen och smaka av. Jag hade i rejält med pepparrot för vi älskar det.
Skär ev salladen i mindre bitar. Blanda salladsblad och räkor med dressingen så att de får ett tunt lager dressing på sig. Inte mer.
Ta fram vackra portionsskålar och lägg i ett fint salladsblad som sticker upp längs kanten som pynt. Skeda i räk-sallad-röran. Lägg på ett par cocktailtomater. Skeda i lite mer räk-sallad-röra. Garnera med purjolök och/eller rom.
Servera genast.
Kommentarer
Skicka en kommentar