Fyrdubbelt chokladig kaka

Foto: Anders Hansson

Det är många som pratar om januari som en sockerfri månad. Jag förstår inte vitsen *s* Så jag gick all in och bakade en riktigt sockerstinn kaka. I original heter den här kakan Quadruple Chocolate Loaf Cake och är ett recept från Nigella Lawson. Och ja, det är mycket choklad också.

Kakan är enkel att svänga ihop. Ner med allt i matberedaren och vroom vroom är smeten klar. Du behöver klä formen med lite bakplåtspapper, och det blir mer medgörligt om du blöter ner det och vrider ur det först. 

Sirapen tog bra mycket mer än tio minuter att koka ihop för mig, så börja koka den när kakan gått ca 40 minuter i ugnen.

Och ja, på bilden är det mer en tredubbelt chokladig kaka, för jag glömde chokladen som skulle ligga ovanpå...

Fyrdubbelt chokladig kaka

1 brödform

Kaksmet
200 g vetemjöl
½ tsk bikarbonat
50 gram kakao
275 gram strösocker
175 gram osaltat smör
2 stora ägg
1 tsk vaniljextrakt (jag tog vaniljsocker)
80 ml gräddfil
125 ml kokhett vatten
175 gram mörka chokladchip

Chokladsirap
1 tsk kakao
125 ml vatten
100 g strösocker

Dekoration
25 gram god mörk choklad

Ställ fram alla ingredienser en stund i förväg så att de håller samma temperatur. Sätt ugnen på 170 grader C.  Klä en brödform med bakplåtspapper.

Häll ner mjölk, bikarbonat, kakao, socker, smör, ägg, vanilj och gräddfil i en matberedare och kör ihop till en jämn smet. Häll i det heta vattnet medan du kör maskinen. Ta ur kniven och vänd ner chokladchipen.

Häll smeten i den bakplåtsklädda formen och ställ in i ugnen. Den ska gå totalt ungefär en timme, och då ska en sticka vara knappt torr när du testar. Den får inte vara för torr. Hela vitsen är att skapa en fuktig, tung, riktigt chokladig kaka.

När det kakan gått ungefär 40 minuter är det dags att koka ihop chokladsirapen. Blanda alla ingredienser till sirapen i en kastrull och låt koka ihop på låg till mellanvärme på spisen. Det ska bli just sirapsaktigt i konsistensen och det tar några minuter.

Ta ut kakan ur ugnen och ställ på ett galler. Låt kakan vara kvar i formen.

Ta en provsticka och gör många många små hål i kakans yta. Där skedar du över den varma chokladsirapen så att den långsamt träcker ner i den ännu varma kakan. All sirap ska i. Skeda på bara.

Låt kakan svalna i sin form.

Stjälp upp kakan och ta bort bakplåtspappret. Kakan är tung, fuktig och väldigt chokladig. Garnera med lite chokladspån som du gör med att dra en potatisskalare eller en osthyvel på kanten av en chokladkaka av god kvalitet.

Servera som den är eller tillsammans med grädde, glass och/eller färska bär. Och gärna ett glas portvin.

Mina kommentarer: Jag gjorde kakan mjölkfri med mjölkfritt margarin och havregrädde istället för gräddfil.

Kommentarer

Populära inlägg