Vinbräserad rödkål
Vi har minskat antal rätter på julbordet med åren och serverar varken rödkål eller brunkål. Vi fokuserar på grönkålen. Men de senaste åren har jag lagt till brysselkål enligt Matmolekylers recept för dottern att äta, det är hennes favoritkål. Och i år var jag tvungen att prova det här receptet. Vinbräserad rödkål med ingefära, chili och stjärnanis. Mmm det är ungefär så gott som det låter. Kålen blir mjuk och smakrik med lite lätt syrlighet, utan att bli sådär jolmigt sönderkokt. Däremot tappar den mer i färg än den rödkål man köper färdig på burk 

Jag har inte koll på var jag hittade receptet. Jag använder appen Genius scan i min mobil som tar en bild och gör om den till pdf. Pdfen kan jag sedan snabbt lägga på Evernote eller Google Drive. Perfekt för mig som alltid håller utkik efter nya recept, såväl hemma hos vänner som hos frisörskan eller i väntrummet hos tandläkaren. Så, jag vet inte i vilken tidning jag hittade det här receptet tyvärr. Men gott är det!

Först har jag skrivit ner originalreceptet som det såg ut i tidningen, sedan har jag lagt till en version för CrockPot / slowcooker.

Vinbräserad rödkål med ingefära, chili och stjärnanis

4-6 personer

Färsk rödkål
½ dl rött vin (rödkålen släpper också vätska)
flytande honung
crema di balsamico
2-3 stjärnanis
färsk skalad ingefära, ca 2-3 cm
1 röd chili, delad
salt

Skär en grov skiva av rödkålshuvudet, ca 3 cm tjock. Lägg den i en traktörpanna eller låg gryta och häll på vin, honung och crema di balsamico. Lägg i stjärnanis, ingefära och chili. Ringla lite honung ovanpå. Salta. 

Bräsera kålen på mycket svag värme under lock i ca 45 minuter. Den ska vara mjuk vid servering.

Mina kommentarer: Ja det här är ju mer en receptskiss och jag höftade mängderna honung och vinäger (jag hade ingen crema di balsamico). Och jag körde två skivor rödkål som jag skiftade plats på efter 45 minuter. För 45 minuter räckte inte alls. Kålen gick närmare 2 timmar, men då var den mjuk med lite aning motstånd kvar och en härligt kryddig smak. Jag tog upp den ur grytan och skar den i lite mindre bitar så att det skulle vara enklare att ta för sig. 

*** *** ***

Sedan dess har jag kört kålen i  Crockpot och då har jag gjort så här:


Vinbräserad rödkål i CrockPot

4-6 personer

Färsk rödkål
½ dl rött vin (rödkålen släpper också vätska)
1 -2 msk flytande honung
1 msk crema di balsamico
2-3 stjärnanis
färsk skalad ingefära, ca 2-3 cm
Två nypor chiliflakes
salt efter smak

Skär två grova skivor av rödkålshuvudet, ca 3 cm tjocka, och skär skivorna i grova bitar. Lägg rödkålen i din crockpot och häll på vin, honung och crema di balsamico. Lägg i stjärnanis, ingefära i skivor (du behöver inte skala den) och chili. Ringla lite honung ovanpå. Salta. 

Låt gå på låg 6 timmar ungefär. Vänd om kålen i det kryddade vinet en gång under tillagningstiden så att allt får smak. 

Kålen ska vara mjuk vid servering men får gärna ha lite motstånd kvar. Plocka bort ingefäran. Smaka av med salt om du tycker det behövs lite mer.

Kommentarer

Populära inlägg