Laxterrine

Foto: Anders Hansson

Det är gott med lite nyheter på julbordet. Den här terrinen har jag tittat på länge. Den var med i Feel Good Food, Woman & Home, redan förra julnumret men då hann jag inte med den. Dessutom hade jag då inte hittat brittisk horseradish sauce. Men det hade jag i år :) 

Horseradish sauce hittade jag på favoritaffären ICA Focus i Göteborg. De har typ allt. Den smakar såklart pepparrot. Men den innehåller också ättika och mynta. En ganska... spännande kombination för en otränad gom. Jag tror det fungerar finfint att riva ner lite färsk pepparrot istället, eller använda lite pepparrot från Winborgs, om du inte hittar brittisk horseradish sauce. 

Denna terrine är mjuk. Jättemjuk. Den innehåller inget stadgande som gelatin eller agar-agar. Det gör att den liksom sjunker ihop lite när man börjar skära i den. Eller åtminstone gjorde min det. Men smaken är fortfarande väldigt god. Men nästa gång kanske jag tar mer philadelphiaost och mindre grädde för att göra den lite fastare i konsistensen. 

Terrinen gör sig fint på julbordet, men fungerar såklart lika bra på andra bufféer. En vacker skiva terrine tillsammans med lite citron och en dillkvist gör sig säkert som förrätt också. 

Terrinen behöver vila över natten i kylskåp så gör den i tid.

Laxterrine


500 g kallrökt lax i tunna skivor
300 g varmrökt lax
300 g Philadelphiaost
2 tsk horseradish sauce
zest och saft av 1 citron
en liten handfull hackad färsk dill
1½ tsk nykrossad rosépeppar
1 1/4 dl vispad grädde

Avlång terrineform (liten brödform går bra).

Lägg 150 g av den kallrökta laxen och 150 g av den varmrökta i en matberedare. Lägg till Philadelphiaost, horseradish sauce, zext av citron, dill och rosépeppar. Kör till en jämn smet. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. 

Vispa grädden mjukt toppig i en annan skål. Blanda ner ost-lax-blandningen och rör om till en jämn smet. 

Lägg plastfolie i terrineformen och klä den med resten av den kallrökta laxen så att de tunna skivorna ligger omlott.  (Jag gjorde detta först för att vara säker på att ha tillräckligt med lax till terrinen och sen körde jag resten i smeten.)

Häll i smeten i formen till hälften. Smula resten av den varmrökta laxen i en sträng i mitten och häll till slut på resten av smeten. Vik om laxskivorna runt smeten och förslut det hela med plastfolien. Lägg på lätta vikter så att terrinen pressas samman något och ställ in i kylen över natten.

Vid servering viker du bort plastfolien och stjälper upp terrinen på ett vackert fat. Dekorera gärna med citron och/eller färsk dill. 

Mina kommentarer: Familjens mjölkallergiker är inte så förtjust i rökt lax så jag gjorde enligt originalreceptet. Men jag gissar att Oatlys PåMackan fungerar istället för philadelphia och kanske är det bäst att helt utesluta grädde så att det hela inte blir för mjukt. Kommentarer

Populära inlägg