Farmors chokladkaka


Dottern älskar att baka. Efter ganska många försök där vi spillt ut ägg, hållt elvispen igång ovanför bunken och fått torka av stora delar av köket, och haft experimentkakor i ugnen som runnit ut både här och där, börjar de basala bakkunskaperna sätta sig. Nu får hon härja fritt i köket, och vet att hantera ingredienser, elvisp och ugn. Övning ger färdighet helt enkelt.

Igår ville hon och kompisen baka och de började med att bläddra i klassikern "Sju sorters kakor". Där hittade de det här receptet, ett recept jag själv troligtvis aldrig skulle fastnat för. Vems farmor det var som bakade kakan från början förtäljer inte historien. Men mor- och farmödrar brukar ju baka goda kakor, eller hur?

Det var förvirrande att socker stod två gånger i ingredienslistan, men när vi läst igenom receptet förstod vi att dels skulle det med socker i kakaokoket, och dels skulle det vispas ihop socker med smöret. 

Ni får hålla tillgodo med en mobilbild, för här hanns det inte med att ljussätta, piffa och ta massor med foton inte. När man väntat en hel timme på att kakan skulle bli klar så var det ÄTA som stod överst på priolistan. Och kakan blev god. Väldigt god! Liksom krämig i konsistensen, ja den nästan smälte i munnen. Mycket gott. Den tog slut på ett vips! 

Jag kan tänka mig att en annan gång koka någon form av chokladkräm, dela kakan som en tårta och breda kräm mellan lagren och sedan hälla chokladkräm ovanpå. Kan bli hur gott som helst. 

Farmors chokladkaka

1 kakform

1 dl kakao
2 dl mjölk
1 dl socker
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2 ägg
1½ msk vaniljsocker
3½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175 grader C, varmluft 175 grader C. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1.2 liter.

Blanda kakao, mjölk och socker i en liten kastrull. Koka upp blandningen och låt den svalna.

Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggen och vaniljsockret. Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten växelvis med chokladblandningen. Häll smeten i formen.

Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.

Mina kommentarer: Görs buslätt mjölkfri med mjölkfritt margarin och havremjölk eller rismjölk. 


Kommentarer

Populära inlägg