Eldiga nachips


På nittiotalet skrev jag ner mina favoritrecept i en anteckningsbok. En sån där svart med röda hörn. Jag började bläddra i den häromdagen. Klistret har börjat torka i den och bladen börjar släppa, pappret är gulnat och där jag har spillt har den handskrivna texten försvunnit. Och även om det inte är så längesedan så ser jag hur innehållet i recepten har förändrats. Hur många ingredienser som idag är helt självklara att få fatt i, men som jag vet var ett elände att hitta då. Jag minns att vi tyckte att det här receptet var ganska exotiskt med både bladselleri och tabasco. Nu har jag all världens recept i min dator och min mobil, ett par klick bort. Tiderna förändras. 

Jag vet inte varifrån receptet kommer, men det är gott och ganska lättlagat. Högrev brukar vi ju förknippa med långkok, men eftersom det är skuret i tunna skivor och marinerat i citron så funkar det fint. Tänk bara på att köttet ska marineras i en timme. Och notera att det är ett recept för två personer.

Eldiga nachips

2 portioner

250 g högrev
1 liten gul lök
1 grön eller röd paprika
2 stjälkar selleri
matolja som tål hög temperatur
1 krm salt

Marinad
2 msk olja
3 pressade vitlöksklyftor
1 krm tabasco
1 msk nypressad citronsaft
½ krm svartpeppar
1 krm salt

Sås
1 avocado
½ finhackad gul lök
1 dl lätt creme fraiche
1 tsk citronsaft

Tillbehör
nachips
färska grönsaker

Skär köttet i tunna strimlor. Nyckelordet är tunna. Blanda samman marinaden, lägg i köttet och rör om. Låt marinera i en timme.

Skala löken och kärna ur paprikan. Skär dem i strimlor. Tvätta sellerin och skär i slantar. Hetta upp en wok eller  stekpanna, lägg i köttet och bryn det. Lägg i lök, paprika och selleri och låt fräsa en stund.

Mosa avocadon och blanda med de övriga ingredienserna till såsen.

Servera tillsammans med nachips och gärna lite färska grönsaker.

Mina kommentarer: Jag gör guacamole på avocado, lime, chilipeppar, finhackad purjo, vitlök och örtsalt istället. Gott och mjölkfritt.
Kommentarer

  1. Jag hade också en sån bok. Minns revolutionen med creme fraiche... hade ett recept från arla med färsbiffar cremefraiche honung och senap som blev min paradrätt. Och så minns jag när vi jagade runt efter sambala olek, hemma på vårt lilla ica, så var det världens grej när det skulle beställas hem för första gången...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg